U SAD-u uhićeno sedam terorista

SEDAM muškaraca uhićeno je jučer u Sjevernoj Karolini (SAD) pod sumnjom da su vršili obuku s teškim oružjem u okviru terorističke zavjere kako bi u inozemstvu pokrenuli islamski sveti rat.

Kako prenosi Los Angeles Times, u grupi terorista su i muškarac koji je prošao obuku u kampovima u Pakistanu i Afganistanu, te njegova dva sina, koji su trebali osigurati materijalnu potporu teroristima, te ubijati, otimati, sakatiti i ozlijediti ljude u inozemstvu.

U optužnici ne stoji da su teroristi trebali odraditi napade na američkom tlu, no piše da će provesti ostatak života u zatvoru ukoliko budu osuđeni. Svi osumnjičenici, osim jednog, su američki državljani.

Poduprli ih donacijama

Neki od uhićenih muškaraca bili su spremni umrijeti kao mučenici, stoji u optužnici, koja opisuje da je njihov plan počeo 2006. godine i trajao do nedavno. U optužnici stoji i da su stanovnici Sjeverne Karoline donacijama poduprli njihovu obuku i pridružili im se - "uglavnom mladi muslimani ili oni koji su prešli na islam i koji vjeruju da je nasilni sveti rat osobna dužnost svakog dobrog muslimana".

Muškarci su navodno nudili obuku oružjem, pomoć oko organizacije prekomorskog putovanja i kontakte za sve zainteresirane za sveti rat.  Dva su pravna dužnosnika potvrdila da muškarci nisu počinili nikakvo nasilje.

Iako je u optužnici navedeno svega nekoliko detalja, u njoj je istaknut plan četvorice osumnjičenih koji su se trebali susresti u Izraelu zajedno s prekooceanskim "kolegama". U urotu su bili uključeni i ostali osumnjičenici, a cilj im je bio osigurati novac, obuku, prijevoz i kadrove za sve koji žele u borbu protiv zemalja prijateljski naklonjenih SAD-u. 

"Ovo uhićenje pokazalo je da među nama, u našoj zajednici, žive ljudi koji 'bruse' svoje vještine kako bi ubili i mučili", rekao je Owen D. Harris, policijski agent.

Pročitajte više