U SAD-u zbog visokih nebodera svake godine umire oko 600 milijuna ptica

Foto: 123rf

U SJEDINJENIM Američkim Državama oko 600 milijuna ptica umire svake godine nakon što se zaleti u nebodere, javlja CNN.

Prema istraživanju Laboratorija za ornitologiju Cornell, Chicago, Houston i Dallas, posebno su, u tome smislu, neboderi smrtonosni za ptice.

Privučene umjetnim svjetlom, ptice mogu postati dezorijentirane i početi se zalijetati u zidove. Problem je posebno izražen tijekom migracijskih sezona u proljeće i jesen kada milijarde ptica putuju između Kanade i Latinske Amerike te prolaze kroz SAD.

Procjenjuje se da svake godine u Americi na ovaj način umire više od pola milijarde ptica.

Ozbiljna prijetnja pticama selicama

"Chicago, Houston i Dallas pozicionirani su baš na putu zračnih koridora u Sjevernoj Americi. Zbog njihova položaja, ali i visine zgrada, ozbiljna su prijetnja pticama selicama, bez obzira na godišnje doba", izjavio je ornitolog Kyle Horton, voditelj istraživanja.

Osim visine zgrada, problem je i vrijeme samih migracija. Naime, mnoge ptice lete noću i privlači ih sjaj nebodera u mraku. Neke ptice svjetlost noćnog grada može toliko dezorijentirati da lete unaokolo satima i na kraju iscrpljene slijeću u negostoljubivu i po život opasnu okolinu.

Zbune ih biljke na prozorima

Ptice također mogu zbuniti biljke iza prozora. One iz zamijene za sigurno mjesto slijetanja i zalete se u prozor; prilikom čega često izgube život.

Organizacija Lights Out New York apelira na stanovnike visokih zgrada i nebodera da ugase nepotrebna svjetla tijekom migracijskih sezona na proljeće i jesen kako bi zaštitili ptice te istovremeno smanjili trošak energije.

"Ako vam nisu potrebna svjetla, isključite ih", preporučio je Horton, "Radi se o velikom problemu, ali čak i djelovanje na lokalnoj razini može napraviti razliku."

Pročitajte više