U samo dva mjeseca od HTV-ovog Dnevnika odustalo 125 tisuća gledatelja

Foto: Facebook, FAH

"TRENUTAČNO ga svakodnevno gleda gotovo 425.000 ljudi ili 24 posto gledatelja pred malim ekranima (SHR), odnosno 10,5 posto hrvatskih građana (AMR), a te su brojke nerijetko i veće", glasilo je službeno priopćenje HTV-a vezano za njihov središnji Dnevnik s početka veljače ove godine.

Strahovit pad gledanosti Dnevnika

No, sada  je sasvim drugačija priča. Kada smo danas na HTV-u upitali za podatke gledanosti Dnevnika priznali su pad od gotovo 125 tisuća gledatelja u odnosu na podatke iz veljače.

"Obavješćujemo Vas da je središnji Dnevnik Hrvatske radiotelevizije tijekom travnja prosječno pratilo 7,2 posto opće populacije (AMR) odnosno nešto manje od 300.000 gledatelja. Riječ je o prosječnoj gledanosti svih 30 emisija emitiranih u travnju", obavijestili su nas danas s HRT-a.

Prema službenim podacima HTV-a, primjerice, središnji je Dnevnik Hrvatske radiotelevizije u nedjelju 1. svibnja pratilo 9,1 posto opće populacije (AMR) odnosno 371.551 gledatelj. Središnji je Dnevnik Hrvatske radiotelevizije u ponedjeljak 2. svibnja pratilo 7,4 posto opće populacije (AMR) odnosno 301.804 gledatelj. No nisu nam davali podatke o konkurenciji.

Na HTV-u kažu da podaci o gledanosti nisu stalna vrijednost te se svakodnevno mijenjaju, a s dolaskom toplijega vremena gledanost je svih televizijskih programa tradicionalno u padu.

Nova i Šprajc potukli Prisavlje

Podaci do kojih je došao Index govore o velikim razlikama između gledanosti HTV-ovog Dnevnika i konkurencije. Naime, Dnevnik HTV-a u ponedjeljak je 2. svibnja imao 66 485 gledatelja u ciljanoj skupini od 18 do 49 godina, dok je Dnevnik Nove TV imao gotovo dvostruko više, odnosno 120 483 gledatelja.

Od HTV-ovog Dnevnika gotovo dvostruko je bolji i RTL Direkt koji ide u kasnijem terminu, a kojeg je u populaciji od 18 do 49 godina gledalo 119 000 gledatelja! Dnevnik HTV-a tako je zabilježio 3,7 posto AMR-a, a 16,5 posto SHR-a.

HTV izgubio primat i kod "malo starijih" Hrvata

Dan prije, u nedjelju, središnji Dnevnik HTV-a imao je svega 11,9 posto SHR-a, što je daleko ispod Nove TV koja je imala 32,6 posto SHR-a i RTL Danasa s 22.4 posto SHR-a, odnosno RTL Vijesti s 29,7 posto.

Ciljana skupina od 18 do 49 godina izuzetno je bitna za marketing, no HTV ima malo bolje brojke kada je riječ o onima iznad 40 godina. 

Dnevnik HTV-a u 19 sati u prosjeku je prošlog tjedna imao oko 8,2 posto i to AMR-a što ga je prošlog tjedna svrstalo na drugo mjesto. U ciljanoj skupini iznad 40 godina daleko je odmakao Dnevnik Nove TV koji je u prosjeku prošlog tjedna imao 14,9 posto gledanosti. Na drugom mjestu izmjenjuju se RTL Dnevnik i HTV, a prošlog tjedna RTL-ova informativa bila je treća s 7,4 posto.

Što je to AMR, a što SHR

AMR označava postotak osoba koji je gledalo navedenu emisiju, a SHR označava udio osoba koji su gledali emisiju, a da su imali upaljen prijamnik.

Podsjetimo, kako je Hrvatsko novinarsko društvo nedavno u svom priopćenju o čistkama na HTV-u naglasilo kako "gledanost programa HRT-a, posebno najvažnijih informativnih emisija, po službenim podacima koje vodstvo HRT-a krije, je znatno pala".

Pročitajte više