U Sarajevu lažna dojava o bombi u danskom veleposlanstvu

VELEPOSLANSTVO Danske u Sarajevu u utorak je na kratko evakuirano nakon što je njezino osoblje dobilo lažnu obavijest da je u zgradi postavljena eksplozivna naprava, potvrdili su policijski izvori.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije Jusuf Zornić izjavio je novinarima da je obavijest o navodnoj bombi stigla u dansko veleposlanstvo nešto prije 11 sati nakon čega je informirana policija.

Zgrada veleposlanstva koja se nalazi u gradskom naselju Grbavici, i u čijoj je široj okolici još nekoliko veleposlanstava, ispražnjena je, a pirotehničari koji su je potom pretražili utvrdili su da nema nikakve prijetnje.

Lokalna policija u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA) i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) provodi istragu kako bi identificirala počinitelje izgreda.

Policija je ranije potvrdila da je zaprimila zahtjev za organiziranjem prosvjeda pred danskim veleposlanstvom u glavnom gradu BiH u srijedu, zbog toga što je jedan list iz Danske objavio karikature kojima se vrijeđaju vjerski osjećaji muslimana.

Glasnogovornik sarajevskog MUP-a Zornić izjavio je da je zahtjev uputila "jedna fizička osoba" s kojom je tijekom dana obavljen razgovor.

Policija je upozorila organizatora da očekuje poštivanje svih obveza koje proistječu iz Zakona o javnom okupljanju.

Poglavar Islamske zajednice (IZ) u BiH Mustafa Cerić tijekom dana je izjavio da se IZ ograđuje od ovakvih prosvjeda jer smatra da su isprike muslimanima ponuđene diplomatskim kanalima dostatne.

Pročitajte više