U Sjevernoj Koreji zaraženo gotovo 2 milijuna ljudi, evo kako se bore protiv korone

Foto: EPA

BROJ oboljelih od koronavirusa u Sjevernoj Koreji porastao je na gotovo dva milijuna, a stručnjaci kažu da će u zemlji uslijediti katastrofa ako se ne osiguraju cjepiva i lijekovi. U toj zemlji koronu nazivaju groznicom.

Tek prošli tjedan prijavili su prvi slučaj zaraze koronom otkako traje pandemija u svijetu, a od tada je oboljelo gotovo dva milijuna ljudi.

Virus je neprijatelj. Korejci kažu da ga se može pobijediti karantenom

Nakon prvih slučajeva zaraze propaganda u Sjevernoj Koreji virus prikazuje kao neprijatelja kojeg se može pobijediti izolacijom, karantenom i većom pažnjom. Državna novinska agencija KCNA izvijestila je o isporuci nespecificiranih lijekova koje nazivaju eliksirom života.

Te lijekove su navodne vojne medicinske jedinice dostavile ljekarnama. Kampanje javnog zdravstva pozvale su ljude na nošenje maski i socijalno distanciranje.

Početkom 2020. zemlja je zatvorila granice kako bi se pokušala izolirati od pandemije. Kim Jong-un i njegovi suradnici do sada su odbijali vanjsku medicinsku potporu. Državni mediji preporučili su tradicionalne tretmane za rješavanje "groznice". Ovo su neki od njih, piše BBC.

Vrući napici

Za one koji nisu ozbiljno bolesni, novine vladajuće stranke Rodong Sinmun preporučile su lijekove, uključujući čaj od đumbira, orlove nokte i napitak od vrbe.

Topli napici mogu ublažiti neke simptome korone, kao što su grlobolja ili kašalj, te pomoći hidraciji kada pacijenti gube više tekućine nego inače. Đumbir i list vrbe također ublažavaju upalu i smanjuju bol, ali oni nisu lijek za sam virus.

Slana voda

Državni mediji nedavno su intervjuirali par koji je preporučio ispiranje usta slanom vodom ujutro i navečer. Neke studije predlažu ispiranje usta i nosa slanom vodom u borbi protiv virusa koji uzrokuju prehladu. No malo je dokaza da usporavaju širenje korone.

Vodica za ispiranje usta mogla bi ubiti virus u laboratoriju, pokazalo je istraživanje, ali nije uvjerljivo dokazano da pomaže ljudima. Korona se uglavnom hvata udisanjem sitnih kapljica u zraku kroz nos i usta pa ispiranje napada samo jednu točku ulaska. A nakon što virus uđe, on se replicira i širi duboko u organe, gdje nikakvo ispiranje ne može pomoći.

Lijekovi protiv bolova i antibiotici

Državna televizija savjetovala je pacijentima da koriste lijekove protiv bolova kao što je ibuprofen, kao i amoksicilin i druge antibiotike.

Sjevernokorejski zdravstveni sustav postavljen je tako da nudi besplatnu medicinsku skrb od osnovnih usluga na razini sela do specijaliziranog liječenja u državnim bolnicama (obično u urbanim središtima). Smatra se da zdravstveni sustav, koji je posebno slab izvan Pjongjanga, trpi nedostatak osoblja, lijekova i opreme.

Pročitajte više

 

Pročitajte više