U sjedištu UN pronađene epruvete s bojnim otrovima

SJEDIŠTE Organizacije Ujedinjenih Naroda u New Yorku postalo je poprištem drame nakon otkrića epruveta koje sadrže uzorke bojnog otrova fozgena, javljaju američke TV-postaje.

Epruvete su pronašli UN-ovi inspektori za oružje prilikom redovnog čišćenja svojih ureda.

Vjeruje se da epruvete sadrže uzorke bivših iračkih zaliha tog kemijskog oružja, koje je Sadam Husein nakon prvog zaljevskog rata uništio pod međunarodnim pritiskom. Također je moguće da je riječ o zalihama samih UN-ovih inspektora koji su ih koristili kako bi baždarili svoje uređaje za detekciju prilikom inspekcija u Iraku 1990-ih godina.

Fozgen je bojni otrov - zagušljivac, odgovoran za brojne žrtve u prvom svjetskom ratu. Godine 1987. Iran je bio optužen da ga koristi u ratu s Irakom.

U zgradu su došli posebni timovi FBI i njujorške policije. FBI je posebnim priopćenjem izjavio da nema opasnosti za građane New Yorka.

Glasnogovornik UN je, pak, rekao kako, suprotno prvotnim javljanjima američkih medija, nije bilo nikakve evakuacije. Posebno priopćenje navodi da su epruvete pronađene u petak, ali da je njihov sadržaj postao poznat tek jučer.

D.A.

Pročitajte više