U Škotskoj otkriven fosil drevnog krilatog gmaza: "Čudno, uglavnom ih je bilo u Kini"

Foto: Prirodoslovni muzej London/Mark Witton

Na otoku Skye u Škotskoj otkrivena je nova vrsta pterosaura. Leteći gmaz Ceoptera evansae živio je prije 168 do 166 milijuna godina tijekom razdoblja srednje jure kada su Zemljom harali dinosauri. Paleontolog Paul Barrett iz britanskog Prirodoslovnog muzeja kaže da se radi o iznenađujućem otkriću jer je većina bliskih rođaka ovog krilatog zmaja nađena u Kini. 

Znanstvenici su prvi puta primijetili ove neobične fosilne ostatke 2006. godine tijekom iskapanja u Elgolu, na jugozapadnoj obali otoka te već godinama analiziraju uzorke i skeniraju kosti kako bi prikupili što više informacija o ovome drevnom biću s rasponom krila od oko 1 do 1.5 m. 

"Iznenadil nas je da je ova vrsta letećeg gmaza postojala u srednjoj juri na području današnje Britanije"

Mada nije pronađen cijeli kostur, već samo dijelovi ramena, krila, nogu i kralježnice, stručnjaci navode da su im već sada nova saznanja pružila važne uvide u evolucijsku povijest i raznolikost pterosaura. Dodaju da nova vrsta pripada skupini poznatoj kao darwinopter, čiji su mnogi fosili pronađeni u Kini. 

Nalazi ukazuju na to da su darwinopteri izgleda bilo znatno raznolikiji nego se do sada mislilo i da su bili prisutni više od 25 milijuna godina. "Iznenadila nas je spoznaja da je ova vrsta letećeg gmaza postojala u srednjoj juri na području današnje Britanije, budući da je većina njegovih bliskih rođaka iz Kine", kazao je Barrett, a prenosi Sky News. 

"To pokazuje da se ova podrvsta pojavila ranije nego što smo mislili i brzo proširila diljem svijeta", dodao je. Znanstvenici navode da su fosili pterosaura iz razdoblja srednje jure rijetki i uglavnom nepotpuni, što otežava shvaćanje procesa evolucije kod tih stvorenja. 

Istraživanje naziva A new pterosaur from the Middle Jurassic of Skye, Scotland and the early diversification of flying reptiles  objavljeno je u časopisu Journal of Vertebrate Paleontology. 

Pročitajte više