U slijetanju BMW-a na plažu poginuo bivši dubrovački dogradonačelnik Srećko Kljunak

U PROMETNOJ nesreći koja se oko 21,25 sati dogodila kod Vrbice poginule su dvije osobe, doznajemo u Policijskoj upravi dubovačko-neretvanskoj.

Neslužbeno doznajemo kako je u slijetanju BMW-a X5 sa ceste D8 na plažu Tri brata poginuo bivši dubrovački dogradonačelnik i privatni poduzetnik Srećko Kljunak. Uz njega je poginuo i drugi putnik u automobilu. Kljunak je bio prevezen u Opću bolnicu Dubrovnik, no slijetanje u 70 metara duboku provaliju bilo je kobno za njega. Policija na mjestu nesreće obavlja očevid.

Trubadur, među prvima na Bourbonu i heroj obrane Srđa

Srećko Kljunak bio je dobro poznat na krajnjem jugu. Prije Domovinskog rata bio je član Dubrovačkih Trubadura, a manje je poznato kako je među prvima otvorio osamdesetih godina, jedan od prvih lokala na dubrovačkom Bourbonu.

U napadu srbo-crnogorskih postrojba na dubrovački kraj, angažiran je u obrani Grada i to kao član specijalne policije. Nakon nekog vremena postaje i zapovjednik 3. bojne 163. brigade Hrvatske vojske, a ostat će zavijek zapisana njegova epizoda kao jednog od heroja obrane Srđa.

Također, ostala je zapamćena i epizoda iz Cavtata kada je 1995. godine prijetio Božu Vragolovu da će ga likvidirati. Naime, Kljunak je u pijanom stanju ušao u dom Vragolovih i to za vrijeme kada je maloljetni sin imao rođendansku proslavu. Vragolov je pobjegao kroz prozor a pijani Kljunak je pucao za njim. Županijski sud u Dubrovniku 2005. godine poništio je presudu Općinskog suda koji ga je osudio na dvije godine uvjetno.

Iz HSS-a, u nezavisne pa osnovao stranku

Nakon Domovinskog rata, angažirao se u politici i to kao član HSS-a. Sredinom devedesetih saborski je zastupnik Županijskog doma gdje je ostao zapamćen po emocionalnim nastupima za saborskom govornicom. Naime, često je napadao upravo članove HDZ-a oštro kritizirajući proces privatizacije na krajnjem jugu.

U travnju 2001. godine izlazi iz HSS-a nakon sukoba s bivšim dubrovačkim gradonačelnikom Vidom Bogdanovićem. U tada ponovljenim lokalnim izborima nastupa kao lider Nezavisne liste koja osvaja dva vijećnička mandata koja će biti presudna za prvi mandat Dubravke Šuice kao gradonačelnice grada Dubrovnika. Angažiran je kao dogradonačelnik zadužen za komunalna pitanja, a par godina kasnije osniva i vlastitu stranku pod imenom Južnohrvatska stranka (JHS).

Gušterica koja pada i uvijek se vraća

Regionalna stranka JHS s motivom gušterice Miha Pracata trebala je zastupati interese ljudi s krajnjeg juga Hrvatske, no već na prvim lokalnim izborima 2005. godine doživjeli su katastrofu od koje se nikada nisu oporavili. Kljunak, koji je bio opterećen aferama dok je bio dogradonačelnik, nije osvojio ni jedno vijećničko mjesto a nakon poraza stranke, koju je doživio vrlo osobno, povlači se iz javnog života.

Nastupao je posljednjih par godina u posebnim prigodama kao član Trubadura, a osnovao je i tvrtku te se bavio poduzetništvom.

Poginuo je u 50. godini.

Pročitajte više