U Sloveniji epidemija stagnira, ali je vrhunac vala još daleko

Ilustracija: EPA

U SLOVENIJI zadnjih dana broj zaraženih u pandemiji koronavirusa stagnira, premda je vrh četvrtog vala, po procjeni epidemiologa, još daleko, pa je tako u zadnjih 24 sata zabilježen 941 novi slučaj zaraze te šest smrtnih slučajeva među oboljelima, no zbog visoke incidencije zemlja je jedina u EU u "tamnocrvenoj zoni". 

Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 933 pa je vlada ukinula obvezno pokazivanje covid-potvrde na benzinskim pumpama, gdje se plaćanje goriva obavlja bez osobnog kontakta, te je dozvolila sportske vježbe bez do sada obvezne zaštitne maske. Covid-potvrda neće trebati niti onima koji rade on-line od kuće.

Ministarstvo zdravstva objavilo je u petak da je u zadnja 24 sata s 5471 testom potvrđena 941 zaraza ili 17.2 posto pozitivnih među testiranima, no bilo je šest smrtnih žrtava među oboljelima, dok broj hospitaliziranih zbog covida-19 i dalje raste.

104 pacijenta na intenzivnoj njezi

U bolnicama su trenutno 404 pacijenta, pri čemu je prethodni dan na kućni oporavak otpušteno 25 pacijenata, primljeno je 43 novih, a 104 među hospitaliziranima smješteno je u intenzivnim jedinicama.

Unatoč privremenoj stagnaciji novih slučajeva vladini epidemiolozi upozoravaju da je Slovenija, s visokom 14-dnevnom incidencijom od 649 slučajeva na sto tisuća stanovnika, u lošoj epidemiološkoj situaciji i od četvrtka kao jedina među državama EU u "tamnocrvenoj" zoni te smatraju da će uskoro doći do povećanja brojeva zaraženih i hospitaliziranih.

Trenutno je u zemlji potrebne doze cjepiva za zaštitu dobilo 46.6 posto ukupne populacije i 55 posto odraslog stanovništva.

Pročitajte više