U Sloveniji porast broja zaraženih: "Sve je pod kontrolom, nećemo uvoditi nove mjere"

Ilustracija: Shutterstock

BROJ novozaraženih koronavirusom u Sloveniji je u porastu, ali su simptomi većinom blagi i ne zahtijevaju hospitalizaciju pa se ovog ljeta i jeseni uz postojeći trend ne očekuje posebno zaoštravanje mjera, rečeno je danas. Mjere će ubuduće donositi struka, a ne vladajući, rekli su na konferenciji za novinare u Ljubljani predstavnici vlade i nacionalnog Instituta za javno zdravlje.

"Stanje u bolnicama se ne zaoštrava, a broj težih slučajeva je pod kontrolom", kazao je Mario Fafangel, koji u Institutu vodi centar za zarazne bolesti, a vlada ga je imenovala šefom znanstvene skupine koja će voditi brigu o budućem stanju epidemije covida-19.

On je dodao kako se pretpostavlja da će se trend porasta broja novih zaraza nastaviti i sljedećih mjeseci zbog novih podvarijanti omikrona BA.4 i BA.5, no da se ponovno zaoštravanje mjera za sada ne predviđa ni tijekom ljeta, a ni na jesen, ako se ne pojavi opasnija varijanta od omikrona.

384 nova slučaja

Prema posljednjim službenim podacima, u Sloveniji su u ponedjeljak bila potvrđena 384 nova slučaja zaraze koronavirusom, 7-dnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 588, a u bolnicama je sada ukupno 30 pacijenata primljenih zbog covida-19, što je sve daleko od visokih brojki iz posljednjeg proljetnog vala epidemije.

Ministar zdravstva Danijel Bešič Loredan naglasio je da se nova vlada za razliku od prethodne neće miješati u rad znanstvene skupine zadužene za covid-19, sastavljene od različitih stručnjaka za pojedina područja.

"Nikad od nje nećemo zahtijevati da svoje odluke mijenja preko noći, stručnjaci će epidemiju voditi samostalno, a vlada će za to preuzeti odgovornost", naveo je ministar zdravstva.

Mijenja se zakon o zaraznim bolestima

Nova vladajuća koalicija premijera Roberta Goloba počela je postupak izmjena sadašnjeg zakona o zaraznim bolestima, no Bešić Loredan je kazao da se njime nikoga neće prisiljavati na cijepljenje protiv covida-19, otklanjajući tako sumnje javnosti prema posljednjem prijedlogu izmjena tog zakona koji je na proljeće predlagala prethodna vlada.

Nova će se znanstvena skupina za covid-19 prvi put sastati u srpnju, a u kolovozu će objaviti i javnosti transparentno predstaviti moguće varijante razvoja epidemije te mjere i preporuke koje će se u vezi s tim predložiti, ustvrdili su ministar Bešič Loredan i epidemiolog Fafangel.

Dodali su da trenutno stanje ne zahtijeva uvođenje posebnih mjera, osim osnovnih higijenskih i protuepidemijskih preporuka koje su i sada na snazi.

Scenarij A

U slučaju daljnjeg širenja varijante omikron, koja sada prevladava, a koja predstavlja manji rizik za teži oblik bolesti, te zahvaljujući postojećem stupnju imuniteta populacije - bilo zbog cijepljenja ili preboljelog covida-19 - važeće se mjere neće pooštravati, nego će na snazi ostati sadašnje, najavili su.

Prema njihovim riječima, riječ je o epidemiološkom scenariju A koji pretpostavlja sadašnji blaži rast epidemije te predviđa izolaciju pojedinca koji se zarazio, zračenje prostorija, rad od kuće te korištenje zaštitnih maski u situacijama kad se ne može izbjeći bliski kontakt.

Pročitajte više