U Sloveniji prvi dan bez novooboljelih u skoro dva mjeseca, dvoje mrtvih

Foto: EPA

U ZADNJA 24 sata u Sloveniji nije otkriven nijedan novi slučaj zaraze, iako je napravljeno 500 testova na koronavirus, pa ukupni broj inficiranih ostaje 1439, objavila je slovenska vlada.

Dan bez zaraze koronavirusom prvi je nakon 4. ožujka, kad je testiranjem bio potvrđen prvi slučaj. U proteklih tjedan dana zahvaljujući preventivnim mjerama i restrikcijama broj novozaraženih varirao je od 5 do 11.

U zadnja 24 sata  u Sloveniji su umrle su još dvije osobe oboljele od covida-19 pa se broj preminulih tako povećao na 96.

U bolnicama je još uvijek liječi 59 oboljelih, jedan manje nego dan ranije, dok je broj teže oboljelih na odjelima intenzivne njege  21 i nije promijenjen zadnja tri dana.

Iako je situacija s covidom-19 pod kontrolom, a epidemija se smiruje, slovenski epidemiolozi upozoravaju da to nikako ne znači da će virus nestati i da je opasnost novog rasta širenja zaraze otklonjena pa je potrebno dosljedno se pridržavati mjera socijalne distance, higijene i još uvijek važećih restrikcija u predstojećim danima, tjednima i mjesecima.

Prema podacima koje u subotu prenose mediji iz službenih izvora, u slovenskim je općinama još uvijek 121 "aktivni" slučaj zaraze koronavirusom potvrđen testovima u zadnja dva tjedna, što znači da su to potencijalni prenositelji bolesti.

Preko 55 tisuća testiranih

U Sloveniji je do sada ukupno obavljeno 55.520 testiranja na prisutnost novog koronavirusa i potvrđeno je 1439 zaraženih, što je relativno nizak stupanj zaraze. Više o prokuženosti stanovništva moglo bi reći testiranje nacionalnog uzorka na oko 1500 stanovnika iz svih dobnih skupina i različitih krajeva Slovenije.

Ono  je pred završetkom, a bilo bi podloga za daljnje ublažavanje mjera uvedenih na početku epidemije.

U ponedjeljak će u okviru već određenih popuštanja dosadašnjih mjera biti dopušten rad lokala i ugostiteljskih objekata na otvorenim prostorima vrtova i terasa, ponovo se dopuštaju mise s prisutnošću vjernika, a otvaraju se i mnoge uslužne djelatnosti koje do sada nisu bile dostupne klijentima, poput kozmetičkih salona.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više