U Sloveniji prvi slučajevi predoziranja opasnom drogom. Prijeti li i Hrvatskoj?

Ilustracija: Shutterstock

Fentanil, zombi-droga, približio se Hrvatskoj. U Sloveniji su zabilježeni slučajevi predoziranja s fatalnim ishodom, a razlog za brigu jest i taj što je riječ o izrazito jakom opijatu koji se lako stavlja na crno tržište, čega su svjesni u MUP-u, koji tijesno surađuje s američkom DEA-om. Psihijatar Ivan Ćelić iz Klinike za psihijatriju Vrapče rekao je u rujnu da je fentanil vjerojatni razlog smrti dvije osobe čija su tijela pronađena u zagrebačkom Vrapču, no to kasnije nije bilo službeno potvrđeno. 

Cijela Europa u velikom je strahu od širenja fentanila i njegovih derivata na crnom tržištu. Riječ je o javnosti poznatom opijatu pod nazivom zombi-droga koji je preplavio SAD i od čijeg razornog djelovanja u toj zemlji umire otprilike 100.000 ovisnika godišnje.

Na put do ulica fentanil je krenuo iz zdravstvenih ustanova, gdje ga se legalno koristi prilikom ublažavanja bolova kod pacijenata s odmaklim stadijima malignih bolesti. Po svom je djelovanju sličan morfiju, ali je otprilike sto puta jači. Stoga za njim na ulici najčešće posežu heroinski ovisnici.

Jači i jeftiniji od heroina

Posebno zabrinjavajuće jest to što i jedna konzumacija od osobe može učiniti ozbiljnog ovisnika, a sasvim mala količina može dovesti do prestanka rada srca. Dovoljno je da određeni broj osoba internetom naruči fentanil koji će zbog nestručnog rukovanja, posebno kod djece i maloljetnika, udisanjem prašine iz otvorene poštanske kuverte dovesti do trovanja i smrti uslijed zastoja rada pluća, upozoravaju stručnjaci.

Dileri su u njemu prepoznali prednost nad ostalim takozvanim teškim drogama u tome što ga se može proizvesti u improviziranim laboratorijima, odnosno nije ga potrebno uvoziti kao heroin iz Afganistana.

Osim toga, ima snažnije djelovanje od heroina, jeftiniji je i lakše ga se krijumčari. Nerijetko ga dileri šalju svojim mušterijama poštom, odnosno u pismima. Sve navedeno zadaje ogromne glavobolje policiji koja se u SAD-u, ali i šire bavi suzbijanjem trgovine opijatima.

Hrvatska se do sada uspješno odupirala njegovoj pojavi među domaćim dilerima i ovisnicima. Prema podacima MUP-a prezentiranim Hini, do sada je u četiri slučaja identificirana prisutnost fentanila ili njegovih derivata.

S njim su se prvi put susreli 2017. godine prilikom zapljene pisma poslanog iz Kine koja je, kako kažu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZO), identificirana kao jedan od globalnih izvora ovog izuzetno snažnog opijata i njegovih derivata.

U biološkom uzorku pokojnika pronađen je 2019., 2022. i 2023. godine. Iz MUP-a napominju kako smrt u ta tri slučaja nije nastupila zbog predoziranja fentanilom. Radilo o liječenim ovisnicima o drogama, gdje je smrt bila posljedica lošeg zdravstvenog stanja, uzrokovana ovisnošću o drogama ili trovanjem lijekovima protiv bolova ili kombinacijom svega navedenog.

U Hrvatskoj još nisu zabilježeni slučajevi nabave, proizvodnje ili predoziranja

Slučajevi njegove kupovine preko društvenih mreža, takozvanog dark weba, ili ilegalne proizvodnje do sada nisu evidentirani u našoj zemlji. Predoziranja fentanilom također nisu zabilježena u Hrvatskoj, ali to ne znači da njegovu prijetnju treba shvatiti olako, ističu iz MUP-a.

Na području Europske unije u 2021. godini zabilježeno je 137 smrtnih slučajeva izazvanih predoziranjem zombi-drogom. Njemačka je s 88 smrtnih ishoda iste godine daleko prednjačila pred ostalim državama EU. U susjednoj Sloveniji zabilježena su dva slučaja konzumiranja s fatalnim posljedicama, podaci su HZZO-a.

Sama činjenica da se od zlouporabe fentanila počelo umirati u nama susjednoj zemlji, s kojom dijelimo slobodan protok ljudi i roba, poziv je na pojačano djelovanje policije i carine u suzbijanju ove globalne prijetnje.

Suradnja MUP-a i DEA-e

Hrvatska je policija od srpnja 2023. dio globalne koalicije borbe protiv sintetičkih droga, odnosno fentanila. Služba kriminaliteta droga Ravnateljstva policije s američkom saveznom agencijom za borbu protiv droga DEA-om surađuje na najvišoj operativnoj, ali i strateškoj razini. Iz MUP-a ističu da su itekako svjesni kako se borba protiv organiziranog kriminaliteta droga ne može voditi samo lokalno ni regionalno, već globalno.

Upravo je DEA hrvatsku policiju ocijenila kao glavnog regionalnog partnera u međunarodnoj borbi protiv transnacionalnog kriminaliteta droga te ovdje ima svoj regionalni ured, ističu iz MUP-a.

Hrvatska policija s partnerima je prethodnih godina provela više od 70 kriminalističkih istraživanja usmjerenih prema međunarodnom krijumčarenju droga poštanskim prometom, koja su pretežito plaćena kriptovalutom. Ta su istraživanja rezultirala uhićenjem involviranih osoba, zapljenama droga i prikupljenim dokazima za uspješno vođenje kaznenih postupaka u svim policijskim upravama.

To je, ističu iz MUP-a, dobro iskustvo i priprema taktike i metodike rada u budućnosti, u slučaju globalne prijetnje kao što je fentanil.

Pročitajte više