U slučaju Pukanić "možda" pogriješila liječnica opće prakse; mediji sigurno krivi

NAKON dvosatne sjednice Odbora za zdravstvo, članovi istog novinare su izvijestili kako je Odbor donio zaključak da je u slučaju Mirjane Pukanić "možda pogriješila liječnica opće prakse koja je izdala uputnicu za njezinu hospitalizaciju", a prozvani su i mediji zbog odavanja liječničke tajne.

Ministarstvo je, prema riječima Andrije Hebranga, pravovremeno reagiralo i temeljem zakona izvršilo inspekcijski nadzor. Ministar niti jednim svojim postupkom nije povrijedio zakon, naglašava. Sve liječničko osoblje psihijatrijske bolnice Vrapče, djelatnici Centra za socijalnu skrb i Hitne pomoći, kako je kazao, postupilo je po pravilima struke.

Ova odluka je donesena najtanjom mogućom većinom - od 11 članova, za nju je glasalo 6, iz redova HDZ-a, dok su četiri nezadovoljna SDP-ovca i jedan HNS-ovac tražili potpunije izviješće, ocijenivši ovo smijurijom. Nisu glasovali niti za packu novinarima.

"Sustav gazi i u stanju je progutati maloga čovjeka"

Nalaz Odbora za rad i socijalnu skrb u najmanju ruku je uznemirio HNS-ovca Gorana Beusa Richemberga, koji je prvi, iznerviran, izjurio sa sastanka, stao pred novinare i kazao "Evo, sad ćete čuti službenu istinu".

"To nije izvješće, to je zbir različitih zapisnika inspekcijskih nalaza! To je nepotpun materijal! Ali ono što se može iščitati je da je došlo do propusta, da je doista vrlo utemeljena teza da iza svega stoji namjera, da postoji sustav koji je u stanju gaziti i progutati maloga čovjeka i da je u ovome slučaju doista reakcija javnosti spasila možda i neke druge ljude", kazao je HNS-ovac najavivši zatim kako će službena istina zvučati.

"Iako će vas optužiti za kršenje prava privatnosti, danas ne bi znali ništa o tome da nije bilo vas", kazao je Beus Richemberg novinarima, zahvalivši se javnosti na uplitanju. Kako je Beus i rekao, došla je i službena istina koju Andrija Hebrang nije htio ispričati, nego ju je zbog "množine" zaključaka namjeravao podijeliti na papiru. No, na inzistiranje novinara, kazao je što je to Odbor većinom, ali ne i konsenzusom, zaključio.

"U postupku su povrijeđena prava bolesnika zbog odavanja liječničke tajne i niza osobnih podataka iznesenih u javnim glasilima od strane brojnih pojedinaca. Preporučamo Hrvatskom novinarskom društvu da ispita eventualnu odgovornost svojih članova", pozvao je Odbor HND da disciplinira neposlušne novinare.

Hebrang je dodao kako je došlo do propusta u javnim glasilima u kojima je došlo do odavanja liječničke tajne i zatražio od HND da reagira na istupe svojih pojedinih članova.

Petračeva pisma

Richemberg je kazao kako sve ovo što se događa oko Mirjane Pukanić ima itekako veze s od  događajima prošle jeseni.

"Sve je počelo u jesen, prošle godine, vi znate što je objavljeno u jesen prošle godine i sve o obiteljskom nasilju", podsjetio je HNS-ovac, iako nije htio reći na što misli. Čini se da je Beus Richemberg govorio o posljedicama prvog privođenja Pukanićke u ludnicu, u listopadu, prilikom čega je ona iz sefa izvadila pismo koje je Hrvoje Petrač pisao Ivi Pukaniću, i u kojemu se spominje širok dijapazon kriminalnih djela državnog vrha, koje DORH nije htio shvatiti ozbiljno jer je smatrao da se radi o gorkim riječima zatočenika.

"Činjenica je da je gospođa Pukanić nije imala pravu zaštitu i da ju je tek na kraju dobila kad je javnost reagirala", zaključio je HNS-ovac.

Ministar i Centar za socijalnu skrbe u potpunosti oslobođeni odgovornosti

Kako je krivnja pala na teret medijima i na pleća liječnici Jasni Lulić, ministar je izašao pred novinare i "stresao prašinu" sa svog odijela, a isto je napravila i Dorica Nikolić, njegova državna tajnica za socijalnu skrb. Upitani je li bilo riječi o tome da je zagrebački Centar za socijalnu skrb, potpuno medicinski nekvalificiran tražio od Lulićke hospitalizaciju Mirjane Pukanić, a zatim i sam, ponovno prekoračivši svoje ovlasti, od policije zatražio intervenciju, Milinović se napravio gluh i izašao iz Sabora, a Dorica Nikolić sa čuđenjem je u pogledu, kao da prvi puta za to čuje kazala: "Molim? Ma to nije istina."

Podsjetimo, o požurivanju i petljanju Centra za socijalnu skrb prgovorila je Jasna Lulić prilikom razgovora u policiji, što je procurilo u medije. Vi ste u potpunosti nevini, primijetila je jedna novinarka.

"Ja nikad nisam ni bio optužen", kazao je Milinović, ustvrdivši kako ne može komentirati odluke Odbora jer nije sudjelovao u glasanju, nego je došao tamo kao izvjestitelj. Članovi odbora kritiziraju izviješće, a ministar komentira to sljedećom rečenicom:

"Ja sam dobio zahtjev matičnog odbora da dostavim izvješće i ja sam to dostavio odboru", kaže Milinović. Upitan o tome hoće li izviješće ikada biti objavljeno, Milinović je konkretan:

"To izvješće dijelom mora biti tajno zbog nekih činjenica koje su u izvješću. Vi znate o čemu se radi", veli ministar.

Sjednica bila zatvorena za javnost

Povjerenstvo za stručna pitanja Hrvatske liječničke komore odlučilo je, podsjećamo, točno prije dva tjedna, zatražiti očitovanja svih liječnika uključenih u slučaj prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić, kako bi utvrdilo je li bilo stručnih pogrešaka i ima li osnova za pokretanje disciplinskog postupka.

Povjerenstvo je zatražilo očitovanje od liječnice obiteljske medicine Jasne Lulić, koju se tereti da je napisala uputnicu za hospitalizaciju Mirjane Pukanić, a da je nije pregledala i liječnice Hitne medicinske pomoći Dunja Tomljenović, jer pacijentica nije hospitalizirana u najbližoj bolnici.

Za djelo koje im se stavlja na teret moguće kazne su: ukor, javni ukor, privremeno oduzimanje ili trajno oduzimanje licence.

Budući da je ministar Milinović (zbog toga što je Mirjana Pukanić prisilno zadržana u Vrapču osam dana, sve dok sud nije utvrdio da je njezino privođenje protuzakonito) zatražio odgovornost i dežurnog psihijatra, očekivao se stav liječničke komore i po tom pitanju. Zanimljivo je da Povjerenstvo HLK-a objavilo kako će prosuditi treba li i od psihijatra iz Vrapča zatražiti očitovanje, iako je najspornije bespravno i neutemeljeno držanje Mirjane Pukanić u Vrapču.

Inače, ime liječnika koji je Pukanić primio u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče javno nije bilo izrečeno sve dok Mirjana Pukanić osobno nije izašla s imenom dr.  Aleksandera Haida.

Prozvani liječnici su se morali očitovati o slučaju u roku dva tjedna, nakon čega bi Povjerenstvo trebalo donijeti stručno mišljenje s kojim će upoznati Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Rok za očitovanje je istekao jučer.

U međuvremenu, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić tobože je konačno zaronio u slučaj "Pukanić" - što je ponukalo Ranka Ostojića da kaže kako saborski Odbor za nacionalnu sigurnost sigurno neće pokrenuti osnivanje posebnog povjerenstva za istraživanje cijelog slučaja.

A.B/K.C.
Foto: Index

Pročitajte više