U Španjolskoj se otvara prvi Dom umirovljenika za homoseksualce

GRUPA starijih Španjolaca i Španjolki se bore protiv homofobije u svojoj generaciji tako što će otvoriti prvi Dom umirovljenika za homoseksualce i lezbijke.

"Homoseksualci koji odu u domove za umirovljenike odmah moraju sakriti svoju seksualnost", kazao je Frederico Armenteros koji stoji iza projekta te dodao kako će to biti mjesto koje će svima biti otvoreno i gdje nitko neće morati skrivati svoju seksualnost, piše Guardian.

U državi u kojoj su mnogi stanovnici stariji od 40 godina odrasli u društvu u kojem se homoseksualce smatralo bolesnima ili kriminalcima, atmosfera u mnogim staračkim domovima je još uvijek homofobična. Predsjednik nevladine udruge "26. prosinca" Armenteros je već pronašao mjesto za starački dom. Sada mora pronaći još 120 ljudi koji će zajedno s njim pokrenuti dom, a 20 istomišljenika mu se već pridružilo.

Umirovljenici bi smještaj trebali plaćati oko tisuću eura što je mnogo jeftinije nego u staračkim domovima u Madridu. Armenteros tvrdi kako to neće biti mjesto samo za homoseksualce. "Ono što želimo je prostor tolerancije, gdje svatko može doći", kaže Armenteros.

Pročitajte više