U Španjolskoj uhićena grupa ljubavnih prevaranata, među žrtvama i žena iz Hrvatske

Foto: Shutter

STRANI MEDIJI javljaju da je španjolska policija razbila bandu tzv. ljubavnih prevaranata na Mallorci za koje se tvrdi da su preko interneta prevarili brojne žrtve u nizu europskih država, uključujući i Hrvatsku, za ukupno daleko više od milijun eura. 

Uhićeno je 16 osoba, priopćila je u četvrtak španjolska policija, a među njima je i osumnjičeni vođa bande, 27-godišnjak iz Nigerije.

Kao u Netflixovom dokumentarcu The Tinder Swindler

Identificirano je najmanje 20 žrtava - većina su neudate žene. Mediji su citirali policijskog glasnogovornika koji je rekao da je to "jedna od najvećih operacija u borbi protiv kibernetičkog kriminala u Europskoj uniji".

Prema službenim informacijama, varalice su postupile na sličan način kao i izraelski prevarant Simon Leviev, čija je priča ispričana u Netflixovom dokumentarcu The Tinder Swindler. Virtualne veze sa ženama uspostavljale su se na platformama za upoznavanje uz pomoć lažnih profila. Zatim su strpljivo zadobili povjerenje žrtve i u određenom trenutku zatražili uplatu novca u hinjenim hitnim slučajevima.

Istraga je nazvana "Operation Marine" i započela je slučajem u Alicanteu u istočnoj Španjolskoj. 

Unajmili glumca da glumi američkog vojnika

Prema navodima policije, prevaranti su surađivali sa zgodnim glumcem koji je odrađivao videopozive sa svojom žrtvom i predstavljao se kao američki vojnik. Opetovano je tražio financijsku pomoć, uključujući novac za avionske karte, plaćanje poreza i novac za zaštitu - i dobio ju je. Samo od žene u Alicanteu banda je uzela 835.000 eura, navodi se.

Prema dosadašnjim saznanjima španjolske policije, internetski ljubavni prevaranti varali su žene u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Finskoj, Luksemburgu, Poljskoj, Litvi, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Slovačkoj. Novac koji je prebacivan na račune u inozemstvu, između ostalog u Indoneziji i Maleziji, ulagali su i u bitcoin.

Osim navodnog bossa iz Nigerije, uhićene su i druge osobe u dobi od 19 do 31 godine, državljani Španjolske, Rumunjske, Meksika i Kube te drugih zemalja Latinske Amerike. Tereti ih se za prevaru, krivotvorenje i članstvo u zločinačkoj organizaciji.
 

Pročitajte više