U Španjolskoj uhićeno 16 terorista s kemijskim oružjem i eksplozivom

ŠPANJOLSKA policija uhitila je u Barceloni 16 ljudi navodno povezanih s al Quaedom. Kod njih je pronađen eksploziv, kemijske supstance te mnogo krivotvorenih dokumenata, uključujući i putovnice.

Španjolski premijer Jose Maria Aznar izjavio je kako su uhićenja neobično važna, te dodao da je kod terorista pronađen eksploziv i kemijski materijali s kojima su uhićenici planirali terorističke napade na zasad nepoznate ciljeve.

Angel Acebes, španjolski ministar vanjskih poslova, izjavio je da postoje dokazi kako su uhićenici povezani s nedavnim uhićenjima u Britaniji i Francuskoj, te sa Osamom bin Ladenom.

Španjolski radio citirao je neimenovanog Vladinog dužnosnika koji je rekao da su uhićeni Muslimani koji su došli živjeti u Španjolsku nakon obučavanja u gerilskim kampovima Bin Ladena, te da su djelovali sa Mohammedom Attom, koji je pilotirao jednim avionom koji se zabio u WTC.

Oko 180 pripadnika španjolske policije u suradnji s francuskim vlastima, pokrenulo je niz akcija tijekom noći, izvijestili su sudski izvori, dodajući kako su moguća daljnja uhićenja.

Operacija provedena u Kataloniji počela je prije godinu i pol dana kada je španjolski Vrhovni sud dopustio prisluškivanja telefonskih razgovora, izvijestili su sudski izvori.

Od 2001. Španjolci su uhitili više od 20 osoba za koje se vjeruje da su povezani s Al-Qaidom, među kojima i osam muškaraca za koje se sumnja da su odigrali važne uloge u napadu na SAD 11. rujna 2001.

Pročitajte više