U Splitsko-dalmatinskoj županiji isplaćeno 149 potpora za fotonaponske elektrane

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban uručio je danas 149 ugovora iz programa sustavnog gospodarenja energijom na području te županije.

Radi se o ugradnji fotonaponskih elektrana i dizalica topline, a ove godine bilo je 48 prijava više nego lani. Čak 149 korisnika potpisalo je ugovore o ugradnji fotonaponskih elektrana i njih 37 za dizalice topline.

Uskoro novi natječaj

Potpore za elektrane do pet kW, objasnio je Boban, iznose 1000 eura, do osam kW 1500 eura te do 10 kW 2000 eura, a zainteresirani su se mogli prijaviti i za potporu za dizalicu topline.

"Korisnik za ugradnju fotonaponske elektrane, odnosno energetske neovisnosti na svom objektu, može dobiti do 4500 eura. Do kraja rujna će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisati sličan javni poziv, pa se korisnici potpora mogu javiti i na taj natječaj", kazao je Boban.

Velika većina potpora otišla u Zagoru

Od 149 ugovora njih 117 je za područje Dalmatinske zagore, 27 za priobalje i pet za otoke. U posljednje četiri godine, od kada se provodi program, ukupno je potpisano 727 ugovora.

Ove se godine 12 lokalnih zajednica javilo za ugradnju javne rasvjete, za što će dobiti 56.000 eura od županije, dodao je župan.

Pohvalio je i stanovnike Splitsko-dalmatinske županije koji su se lani javili na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te je njih 169 potpisalo ugovore.

Pročitajte više