U Splitu osuđen očuh, mahao spolovilom djeci: "Stavit ću ti da ga poćućaš"

Na Općinskom sudu u Splitu ovih su dana osuđeni očuh L. K. (48) te majka T. K. (35) zbog seksualnog zlostavljanja i zanemarivanja njezinih dvoje maloljetnih sinova. Kako stoji u presudi, očuh im je u nekoliko navrata pokazivao penis uz pogrdne riječi, a majka je za to sve znala te ih je još i tukla.

Sve se događalo u vremenskom razdoblju od lipnja do rujna 2019. u obiteljskom stanu u Splitu. "L. K. je u više navrata djeci pokazivao svoje spolovilo pri tome govoreći: 'Je li želiš poljubiti prijatelja, hoćeš li pozdraviti prijatelja, netko te ćiri'", navodi se.

Majka rekla djeci da nikom ne govore o tome

Jednom je djetetu u jednom od tih prigoda rekao: "Ja ću ti ga izvadit pa mi ga ćućaj", nakon čega je izvadio spolovilo. "To je kod djece izazvalo osjećaj nelagode, straha i uznemirenosti te poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju, dok ih je T. K., kao majka, verbalno i fizički napadala, upućivala uvrede i udarala ih kuhačom i remenom", navodi se.

Presuda navodi i da se nije brinula o njihovom odgoju, zdravlju i školovanju, već je skrb o djeci prepustila svojim roditeljima, te nije reagirala kada su djeca bila izložena spolnom zlostavljanju od strane očuha kojemu je sama svjedočila ili su joj se djeca povjerila o tome, već je rekla djeci da o tome nikome ne govore.

Branili se da nisu krivi

Oni su se pred sudom branili da nisu krivi, a L. K. je rekao da iza svega stoje bivši suprug T. K. te njezina majka. Kazao je i da je svemu prethodilo teško ranjavanje jer ga je susjed upucao na vratima stana, nakon čega je bio na rehabilitaciji i u Švedskoj. Također je kazao da njegova punica ne cijeni njihov uspjeh, a da ga ta djeca nazivaju ocem.

No, sud je povjerovao iskazima bake djece te psihološke vještakinje koja je ocijenila da su djeca dosljedno i detaljno opisivala seksualna uznemiravanja i zanemarivanja. Baka je u svom iskazu rekla da su o djeci pretežito brinuli ona i njihov djed te da su djeca kod majke bila gladna, da im je branila da jedu i da u frižideru obično ne bi imala ništa.  

Saslušan je i otac dječaka, koji je rekao da su mu detaljno prepričali događaje u kojima bi se T. K. skidao gol te mahao spolovilom. Kazao je da je to jednom učinio na dječjem rođendanu kada se skinuo gol ispred njih i majke i govorio: "Netko te ćiri", "da ga neće majka poljubiti za laku noć, nego će ga poljubiti njegov pišo" i "da mu ga može staviti u usta da mu ga poćuća".

L. K. i T. K. su na kraju osuđeni svaki na godinu dana uvjetnog zatvora, a kaznu neće izdržavati ako u roku od tri godine ne počine novo kazneno djelo.

Pročitajte više