U Splitu otvoren novi Odjel za djecu s poteškoćama u razvoju

Foto: Hina

U splitskom Centru Juraj Bonači otvoren je u utorak novi Odjel za pružanje izvaninstitucionalnih usluga i senzorni park, u kojima će se pružati  usluge djeci s poteškoćama u razvoju, a pomagat će se njihovim roditeljima u suočavanju s novonastalom situacijom. 

Putem projekta "Korak bliže zajednici" vrijednog milijun i sedamsto tisuća eura, a u suradnji s resornim ministarstvom i županijom, "Juraj Bonači" obnovio je i opremio pet objekata, među njima i splitski paviljon - u koji će dolaziti upravo najmlađi. Pomoću donacija uredili su i senzorni park.

U obnovljenim objektima pružat će se izvaninstitucionalne usluge. Odjel služi i za rano otkrivanje i dijagnostiku teškoća u razvoju te pomaže roditeljima da se suoče s novonastalom situacijom, da prihvate dijete s teškoćama u razvoju, ali i da nauče korisne vještine.

Rana intervenciji pruža se djetetu kod kojega je utvrđeno odstupanje u razvoju, u pravilu do navršene treće godine života, a najdulje do navršene sedme godine života djeteta. 

"Djeci s teškoćama u razvoju treba posvetiti posebnu pažnju na području senzorne integracije, a dobro oblikovana dječja igrališta potiču razvoj svakog djeteta kroz direktnu i indirektnu povezanost između sedam dječjih osjetila", istaknula je Snježana Čotić, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači.

Svečanosti otvaranja nazočili su Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te  župan Blaženko Boban.

Broj djece s teškoćama stalno raste, "Juraj Bonači" ima više od 700 korisnika u Splitu, Sinju i na Braču, a uskoro će otvoriti i podružnicu na Hvaru. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.