Potpisan ugovor za tunel Kozjak, gradit će ga Kinezi koji su gradili Pelješki most

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

PREDSTAVNICI Hrvatskih cesta i kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation potpisali su danas u Splitu ugovor za projekt spojne ceste čvor Vučevica na autocesti A1 - čvor na državnoj cesti DC8, koji uključuje i izgradnju tunela Kozjak, a ugovor je vrijedan 74.6 milijuna eura (bez PDV-a).

Ponuda kineske kompanije, koja je gradila i Pelješki most, odabrana je kao ekonomski najpovoljnija na javnom natječaju za izgradnju spojne ceste Vučevica, čija je ukupna dužina 6.85 kilometara, što obuhvaća tunel Kozjak, dug 2.5 kilometra, i cestu prema Jadranskoj magistrali dugu oko 4.3 kilometra. Radovi na izgradnji tunela Kozjak trebali bi početi za nekoliko mjeseci, a rok za izgradnju je 36 mjeseci.

Stigao i Plenković, rekao da je danas velik dan za Split i županiju

Ugovor su potpisali direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić i direktor China Road and Bridge Corporation za srednju i istočnu Europu Yang Dong, a na potpisivanju je bio i premijer Andrej Plenković, koji je istaknuo značaj poslovne suradnje i povjerenja dviju kompanija.

"Danas je velik dan za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju jer će projektom od čvora Vučevica, uključujući i tunel Kozjak, stvoriti druga žila kucavica koja će omogućiti jednostavniji promet i ulazak i izlazak iz Splita te spoj s autocestom", rekao je premijer. Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je kako se radi o tehnički vrlo složenom projektu.

"Gradit će se tunel dug 2525 metara te tri nadvožnjaka, jedan cestovni prolaz i dva vijadukta", rekao je Škorić, dodavši kako se kineska kompanija dokazala i u izgradnji Pelješkog mosta i stekla povjerenja za gradnju tunela Kozjak.

Kinezi: Pokazat ćemo profesionalnost i odgovornost

Direktor China Road and Bridge Corporation za srednju i istočnu Europu Yang Dong izrazio je zadovoljstvo što su hrvatska vlada i Hrvatske ceste odlučile dati povjerenje toj kineskoj kompaniji i u izgradnji tunela Kozjak.

"Kao i na Pelješkom mostu, i ovdje ćemo pokazati našu profesionalnost i odgovornost", poručio je Dong.

Pročitajte više