U Srbiji četvero djece na respiratoru. 90% zaraženih u bolnicama nije cijepljeno

Foto: EPA

ZDRAVSTVENI sustav u Srbiji pod velikim je pritiskom u petom valu korone s više od 6700 oboljelih na covid-odjelima, a ponedjeljak je obilježila vijest da je četvero djece na respiratoru, dok liječnici upozoravaju da među zaraženima dominiraju pacijenti koji nisu cijepljeni.

Sedmogodišnja djevojčica, zaražena koronavirusom, priključena je na umjetna pluća u Institutu za majku i dijete Dr. Vukan Čupić, a ona je četvrto dijete oboljelo od covida na intenzivnoj njezi u toj ustanovi.

62 umrla u jednom danu

Prema današnjem epidemiološkom presjeku, od posljedica infekcije preminula su još 62 pacijenta, od testiranih 19.718 uzoraka pozitivnih je 5908, na covid-odjelima u bolnicama diljem Srbije liječi se 6721 pacijent, od kojih su 274 na respiratoru.

Liječnici ukazuju na sve veće opterećenje zdravstvenog sustava i statistiku koja pokazuje da na bolničko liječenje dolazi oko 90 posto pacijenata koji nisu cijepljeni, dok više od 80 posto njih mora biti priključeno na respiratore.

Stručnjaci: Od covid-potvrda se ne može očekivati osjetan učinak

Primjena covid-propusnica, koja je počela u subotu u 22 sata, ulazi u treći dan uz brojne kritike stručnjaka da se od te mjere ne može očekivati osjetniji učinak. Komunalna policija i inspekcija najavljuju da od ponedjeljka navečer počinju kažnjavati prekršitelje

Necijepljeni gosti ugostiteljskih objekata moraju predočiti negativan PCR ili antigenski (BAT) test, napravljen u nekom od referentnih državnih laboratorija.

Najavljene kazne kreću se od oko 40 eura za goste, oko 250 eura za covid-redare ako necijepljenima dopuste ulazak, oko 1300 eura za poduzetnike, do približno 2500 eura za pravne osobe u čijim objektima inspektori i komunalna policija zateknu prekršitelje.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je danas za RTS da će pričekati "tjedan do 10 dana", a ako ne bude očekivanog učinka covid-propusnica, od Kriznog stožera bit će zatražene "rigoroznije i puno učinkovitije mjere".

Srbija je od početka epidemije registrirala 1.104.117 slučajeva zaraze, a službeno je prijavljen 9571 smrtni ishod uz stopu smrtnosti od 0.87 posto.

Pročitajte više