U Srbiji se okupljaju dobrovoljci za rat u slučaju nezavisnosti Kosova

GARDA svetog cara Lazara organizira dobrovoljce širom Srbije koji bi, u slučaju kosovske nezavisnosti, bili spremni za ratovanje.

5. svibnja bit će i službeno osnovana "Garda svetog cara Lazara" u Kruševcu, čija će misija biti "oslobađanje Kosova i Metohije.

Predsjednik Pokreta veterana i zastupnik Socijalističke partije Srbije, Željko Vasiljević, rekao je za beogradski "Danas" da u ovom trenutku u Srbiji već ima oko pet tisuća dobrovoljaca.

"Njihov zadatak je da se izvrši organizacija što više ljudi koji bi u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova bili spremni braniti interese srpskog naroda. Kao organizacija dajemo punu podršku pregovaračkom procesu u diplomatskoj obrani srpskih interesa da Kosovo ostane u granicama Srbije, jer ako netko zna što su strahote rata i stradanja to smo mi." - istaknuo je Vasiljević.

"U svojim redovima imamo nekoliko umirovljenih generala i pukovnika koji nam razrađuju vojnu strukturu i operativne planove, pravce kretanja i napade." - rekao je.

Na pitanje o nabavi oružja za rat o kojem govori, Vasiljević je odgovorio da " u ovom trenutku u Srbiji postoji veliki broj osobnog naoružanja".

Naglasio je i da će oružane akcije biti poduzete samo ako Kosovo postane nezavisno. Opasku da će im se na putu zasigurno naći međunarodne mirovne snage, Vasiljević je iskomentirao ovim riječima: "Ne mogu hermetički zatvoriti granicu, koliko god ih bilo, i vjerujemo da se oni ne bi ni miješali, a mi imamo iskustva i znamo kako se ponašaju mirovne snage."

V.Š.
Foto: AFP (arhiva)

Pročitajte više