U srijedu stupa na snagu paket zdravstvenih zakona

OD SRIJEDE, 2. kolovoza, na snagu stupa paket zdravstvenih zakona - o obveznom i dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, o zaštiti zdravlja na radu, te o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji bi trebao smanjiti dugove u zdravstvu jačanjem financijske odgovornosti i promjeniti politiku lijekova.

Kroz taj su paket uvedene dvije liste lijekova - osnovna, koja je besplatna i na kojoj će biti od 50 do 60 posto generičkih lijekova, te dodatna za koju će građani morati doplatiti razliku u cijeni lijeka.

Izuzetak su pojedini lijekovi za duševne bolesti, šećernu bolest, epilepsiju, neke zarazne bolesti i neki lijekovi za djecu.

Kroz nove zakone uvodi se obveza da osobe starije od 50 godina svake dvije godine obave sistematske preglede, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) će nadoknađivati putne troškove pacijentima koji do zdravstvene ustanove putuju više od 30 kilometara.

Vraćaju se domovi zdravlja na otocima, propisuje da predsjednik Upravnog vijeća doma zdravlja mora imati visoku stručnu spremu, te da u Upravnom vijeću doma mora biti predstavnik zakupaca.

Uvodi se i pravilnik za kategorizaciju medicinske opreme, te otvaraju zakonske mogućnosti za specijalizaciju medicinskih sestara i tehničara.

Pročitajte više