U sukobu radnika PPK "Valpovo" i osiguranja "Borbaš" sedmero ozlijeđenih

SEDAM osoba ozlijeđeno je večeras u sukobu između radnika PPK Valpovo, koji dežuraju u kombinatu ne dopuštajući ulazak novom predsjedniku Nadzornog odbora Ivi Brzici, i djelatnika osiguranja "Borbaš", koji su htjeli ući u kombinat.

Fizički sukob radnika i djelatnika osiguranja dogodio se oko 19,15 sati, a svi ozlijeđeni su prevezeni u Kliničku bolnicu Osijek, doznaje se u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.

Policija je izvijestila da je situacija pod nadzorom te da su radnici i djelatnici osiguranja "Borbaš" razdvojeni.

Za sada se ne zna tko je ozlijeđen.

U 20,30 sati oglasila se sirena PPK "Valpova" za uzbunu koja je, prema dogovoru Stožera za obranu od neprijateljskog preuzimanja, znak da svi radnici moraju doći u kombinat i braniti ga od Ive Brzice.

Krajem kolovoza Trgovački sud u Osijeku donio je rješenje kojim je priznata skupština na kojoj je izabrana nova uprava PPK "Valpova", u kojoj je predsjednik Nadzornog odbora Ivo Brzica s najviše dionica, 42 posto. Stara uprava i mali dioničari uložili su žalbu Visokom trgovačkom sudu, koji je potvrdio odluku Trgovačkog suda u Osijeku. Nezadovoljan tom odlukom osnovani Stožer za obranu od neprijateljskog preuzimanja tvrtke organizira danonoćno dežurstvo u PPK "Valpovu" kako u tvrtku ne bi ušao Brzica i preuzeo je.

Mali dioničari okupljeni oko stare Uprave, nezadovoljni odlukom osječkoga Trgovačkog suda, podnijeli su kaznenu prijavu protiv predsjednika Uprave PPK "Valpova" Edina Lehe i predsjednika Nadzornog odbora Ive Brzice zbog "pokušaja protupravne promjene ustroja kombinata", te predsjednice Trgovačkog suda u Osijeku Vlaste Velicki, no Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku odbacilo ju je krajem studenog.

Valpovo: Policija utvrđuje činjenice o sukobu radnika i zaštitara, koji daju oprečne izjave


Djelatnici Policijske uprave Osječko-baranjske provode izvidne radnje radi utvrđivanja činjeničnog stanja i svih okolnosti koje su dovele do sukoba između radnika PPK Valpovo i zaštitara tvrtke "Borbaš" u kome je bilo i ozljeđivanja, kazao je Hini načelnik Ureda načelnika PU osječk-obaranjske Stipo Rimac.

Dodao je kako je situacija pod nadzorom policije koja tamo dežura. 

Prema zadnjim podacima osječko-baranjske policijske uprave, u večerašnjem fizičkom obračunu između radnika poljoprivrednog kombinata Valpovo d.d. i djelatnika osječke zaštitarske tvrtke "Borbaš security", do sada je evidentirano 10 ozlijeđenih osoba, od čega 7 radnika Valpova i tri djelatnika zaštitarske tvrtke.

Nakon sukoba u krugu poduzeća okupilo se više od dvije stotine radnika, koji će, tvrde u kombinatu, do daljnjega ostati na dežurstvu, a u tijeku je i policijski očevid.

Glasnogovornik kombinata Vladimir Vazdar i okupljeni radnici tvrde da je večeras oko 19,10 sati nekoliko desetaka pripadnika zaštitarske tvrtke, naoružanih uz ostalo i vatrenim oružjem, na nekoliko mjesta preskočilo ogradu kombinata te pokušalo provaliti u ured Uprave, pri čemu je došlo do fizičkog sukoba s nazočnim radnicima, a doznaje se da se čula i pucnjava iz vatrenog oružja.

Vazdar je novinarima predočio dopis koji je, kako kaže, oko 17 sati upućen ministru unutarnjih poslova Marijanu Mlinariću, ravnatelju policije Ranku Ostojiću, osječko-baranjskoj Policijskoj upravi i valpovačkoj Policijskoj postaji.

U dopisu se navodi kako "postoji dojava da vlasnik osječke tvrtke Novocommerce Ivo Brzica okuplja skupinu od 70-tak plaćenika u pokušaju da nasilno uđe u krug Valpova d.d.". U dopisu se nadležne institucije mole da pojačaju ophodnju na svim prilazima gradu Valpovu, u samome gradu kao i ispred kombinata te spriječe moguće sukobe i teže posljedice koje bi iz njih mogle proizići.

"Iako je grupa dežurnih radnika tvrtke na vrijeme upozorila policiju kako imaju pouzdanu dojavu da se skupina zaštitara sprema na intervenciju, policija nije poduzela pravovremene mjere kako bi onemogućila upad u tvrtku", stoji u priopćenju koje je večeras podijeljeno novinarima u kombinatu Valpovo.

Ivica Berečić, bivši predsjednik Uprave kombinata koji se smatra legalnim predsjednikom Uprave, a čiju legalnost osporavaju odluke nadležnih trgovačkih sudova, izjavio je novinarima kako su napadači "očito pokušali u blagdansko vrijeme iskoristiti prostor u kojem novoizabrana vlast još nije potpuno preuzela upravljanje pojedinim državnim institucijama, a dosadašnja vlast je na odlasku".

Predsjednik sindikata PPK Valpova Zdravko Turčinović, koji je s ozlijeđenim radnicima PPK Valpova na Odjelu traumatologije, rekao je za Hinu da među sedmoricom koji su prevezeni u bolnicu nema djelatnika zaštitarske tvrtke. "Ne mogu za sada reći kakve su povrede, premda mi se čini da je riječ o lakšim ozljedama, osim što znam da jedan radnik ima prijelom ruke," kazao je Turčinović.

Po njegovim riječima, do sukoba je došlo "oko 19 sati kada je 30-tak zaštitara preskočilo zid ograde i pokušalo ući u dvorište kombinata u čemu su ih spriječili radnici koji tamo dežuraju". Turčinović je ustvrdio da su "zaštitari imali i vatreno oružje te da su pucali".

Vlasnik zaštitarske tvrtke "Borbaš" Alen Borbaš pak tvrdi da su radnici ti koji su pucali, te da su planirali večerašnji napad na zaštitare.

"Očito je riječ o smišljenoj akciji jer je nemoguće da se baš u vrijeme kada je smjena zaštitara, okupi 70-tak radnika, a inače ih bude 20-tak", rekao je Borbaš.

"Već tri mjeseca naši zaštitari dežuraju ispred PPK Valpova kod dva ulaza i to po dva zaštitara, a tako je bilo i danas. U trenutku sukoba ugašena su sva svjetla i reflektor, što ne može biti slučajno, a potom su radnici napali zaštitare," kazao je Alen Borbaš, te ustvrdio kako su bili i naoružani vatrenim oružjem te da su pucali. Naglasio je kako su radnici PPK Valpova "cijelo vrijeme provocirali zaštitare, bušili im gume na automobilima i slično" te da su "posebno provocirali djelatnike u smjeni koja je bila do 19 sati".

Stožer za obranu od neprijateljskog preuzimanja PPK Valpovo izvijestio je danas oko 17 sati Ministarstvo unutarnjih poslova RH, policijsku postaju Valpovo da imaju saznanja kako Ivo Brzica namjerava preuzeti tvrtku te da pojačaju dežurstva radi sprečavanja eventualnih sukoba.

Načelnik ureda načelnika PU osječko baranjske Stipo Rimac potvrdio je da je valpovačka policija obaviještena o tome i rekao je da je u kombinat poslan "veći broj policajaca".

Gradonačelnik Valpova Tomislav Ivić, po dolasku u kombinat, rekao je novinarima kako osuđuje pokušaj nasilnog upada u poduzeće, te da od policije traži "da se stanje stavi pod kontrolu i spriječe svi mogući sukobi".

"Od nove Vlade očekujemo da se ovaj slučaj konačno riješi, jer sve ovo već predugo traje, a budućnost tvrtke je, u ovakvim uvjetima, vrlo upitna", kazao je Ivić.

Osječki Trgovački sud upisao je u sudski registar odluku skupštine dioničara od 25. srpnja o opozivanju starog i imenovanju novog Nadzornog odbora te kasniju odluku o opozivanju stare i imenovanju nove Uprave, a tu je odluku potvrdio i Visoki trgovački sud u Zagrebu. Predsjednik novog Nadzornog odbora je Ivo Brzica, koji ima naviše dionica, 42 posto.

Stara uprava i dalje osporava legalnost novog Nadzornog odbora i Uprave, smatrajući da skupština na kojoj je izabran novi NO nije bila zakonita, tj. da nije imala kvorum. Radnici koji su se okupili oko stare uprave, organizirali su se u Stožer za obranu od neprijateljskog preuzimanja tvrtke i dežuraju danonoćno kako Brzica ne bi ušao i preuzeo tvrtku.

Pročitajte više