U šumi u Ozlju polako nestaje zaboravljeno židovsko groblje

Foto: Hina/Marin Bakić

Nekoliko metara od prometne ceste u šumi u Ozlju već desetljećima polako nestaje zaboravljeno židovsko groblje, koje je sudeći po preostalim nadgrobnim spomenicima pripadalo obitelji Leitner, a Hini ga je jučer pokazao dokumentarist Zavičajnog muzeja Ozalj Miroslav Razum.

Sveukupno je tamo pet grobova, a vidljivi su i ostaci ograde koja je okruživala to neveliko posljednje počivalište. Razum je naveo da za ovo groblje ne zna ni Židovska općina Zagreb, a općenito se jako malo zna o židovskoj zajednici iz tog pokupskog gradića nedaleko od Karlovca poznatog po dvorcu obitelji Zrinski.

Dokumentarist: Ozaljski židovi stradali su u Drugom svjetskom ratu

"Znamo da je u Ozlju postojala mala židovska zajednica, no o njoj, nažalost, ne znamo puno. Znamo i da je obitelj Leitner bila jedna od tih židovskih obitelji. Osim ovog groblja, kao trag postojanja židovske zajednice u Ozlju još jedino imamo kalupe za izradu beskvasnog kruha koji se jeo za vrijeme Pashe", rekao je Razum.

Kaže da nema podataka o tome koliko je Židova živjelo u Ozlju. "Ozaljski židovi su stradali u Drugom svjetskom ratu jer nakon njegova završetka nemamo više nikakve podatke o obitelji Leitner koje je najpoznatija po gostionici koja se nalazila ispod župne crkve svetog Vida. Objekt u kojemu se nalazila gostionica je srušen prije dvije godine", dodao je Razum.

Mještanin: Kako ne bih znao za ovo groblje

Za boravka Hininih novinara na groblju iz šume je stigao mještanin Miroslav Grgić, čija je kuća na kilometar udaljenosti. "Hajde da se barem netko zainteresira", rekao je i dodao da "ratuje sa šumarijom" da se šuma uredi. Naveo je da je tu rođen 1940. godine, da je zatim 38 godina živio i radio u Zagrebu, a sada se vratio u rodni kraj.

"Svakoga dana sam u šumi. Kako ne bih znao za ovo groblje – kada sam na ispašu il u školu hodal, tud sam hodal! Prije je bila ograda, a možda su i još dva spomenika bila tu. Nikada nikoga nisam vidio da je obilazio ovo groblje", rekao je.

Ustvrdio je da je zadnji Židov u Ozlju bio čovjek prezimena Pisker, kojemu se imena ne sjeća, ali ga je poznavao. On je držao Leitnerovu gostionicu, kaže. "Groblje ne mogu i ne smijem dirati. Da mogu, uredio bih taj dio šume. Ovo je groblje na nekadašnjoj zemlji Leitnera. Mislim da je Pisker u rodu s njima. Živio sam u Zagrebu kad je preminuo", naveo je Grgić.

Na nadgrobnim spomenicima novinari Hine razaznali su imena Ize Leitnera, Gizele Leitner i Regine Leitner.

Pročitajte više