U Švicarskoj počeli razgovori o katalonskom pitanju. "Prvi sastanak je prošao dobro"

Foto: EPA

Zastupnici španjolske vladajuće Socijalističke radničke stranke i koalicije Zajedno za Kataloniju pod vodstvom separatista Carlesa Puidgemonta danas su u Švicarskoj počeli povjerljive razgovore o rješavanju dugogodišnjeg sukoba. Prvi je sastanak „prošao u redu“, izjavio je pregovarač socijalista Santos Cerdàn prije povratnog leta u Madrid. Nije otkrio sadržaj razgovora ni odgovorio je li Puidgemont osobno sudjelovao na sastanku u okolici Ženeve.

Pregovarači obiju strana ranije su u subotu viđeni na dolasku u taj švicarski grad. Nijedna strana nije službeno najavila događaj, a nije bilo poznato ni točno mjesto razgovora, kako navode španjolska državna televizija RTVE i list El País.

Španjolski premijer Pedro Sánchez ranije je pristao na pregovore kako bi si za reizbor na mjesto premijera u parlamentu osigurao glasove Puigdemontove stranke. Zastupnik u Europskom parlamentu, Puigdemont želi odvajanje Katalonije od Španjolske, a Sánchez to želi spriječiti i smiriti sukob dijalogom i ustupcima.

Pročitajte više