U terencu Dejana Martedića upute za svjedoka koji je svjedočio u korist Kristijana Stojanovića

Foto: Google maps

IVAN GILJANOVIĆ pojavio se danas u sudnici suca Slavka Lozine na suđenju Kristijanu Stojanoviću za ubojstvo Ive Stipetića na Kočinjem brdu kod Klisa koncem 2010. godine.

Giljanović je kum Ivice Šerića, koji je kum Kristijana Stojanovića, pa je njegov iskaz trebao rasvijetliti okolnosti i pozadinu njihovog odnosa. Naime, upravo je Šerić prokazao Stojanovića policiji, a onda, tvrdi Giljanović, priznao njemu da ga je lažno teretio.

Kumovi u zatvoru

Giljanović je proveo posljednje tri i pol godine u zatvoru pa se imao prilike družiti i sa Šerićem i sa Stojanovićem. Svjedočenje Giljanovića predložila je obrana, odnosno, Stojanović. Sa ispitivanjem je počeo branitelj Željko Gulišija.

"Ja sam Šeriću vjenčani kum. 2012. godine prekinuli smo odnose jer je lažno svjedočio protiv Kristijana Stojanovića. To mi je osobno on rekao. Htio mu se osvetiti zbog poremećenih odnosa. Pitao sam ga zašto je lažno teretio Stojanovića, a on je rekao da nije ovca za šišanje. Sve sam to prenio Stojanoviću. Šerić mi je i prilikom razgovora u kafiću na Čiovu rekao: "Najbolje bi bilo da Kićo umre i ne sazna da sam ga lažno teretio za ubojstvo Ive Stipetića", sjetio se Giljanović. Nema ništa protiv da se suoči sa Šerićem.

Giljanović upozorio Stojanovića: Pazi metak...

Par pitanja je postavio i Stojanović.

"Žalio si se da usred ljeta moraš nositi pancirku. Bio si u paranoji jer je u to vrijeme nestao i Petar Gilić Gile, naš zajednički prijatelj", odgovorio mu je Giljanović.

Potom je ispričao kako je netko na njih dvojicu zapucao dok su išli kroz šumu u Dicmu 2011. godine.

"Vidjeli smo infracrvenu zraku koja je dolazila s brda, ja sam te upozorio: "Pazi!", metak je pogodio u vrata vozača. Policiju nismo obavijestili zbog naših privatnih razloga", kazao je Giljanović.

Svjedočio je i kako je Stojanović našao posao Stipetiću u sinjskoj diskoteci Dijamant te kako je Stipetić imao neke neprijatelje s kojima se zakačio. Spomenula se i osoba pod nadimkom Naser.

Upute za svjedočenje nađene u terencu kojim se Martedić dovezao na "streljanu"...

Tužiteljica Rene Laura pripremila je iznenađenje za kraj. Predložila je da se na suđenju kao dokaz pregleda papir nađen u VW Touaregu s kojim se na Split 3 dovezao Dejan Martedić, prijatelj Kristijana Stojanovića, prije no što je izrešetan sa tri metka.

Vozilo je pretraženo nakon što je Martedić ranjen. Nađena je poruka čiji sadržaj upućuje da ju je napisao Kristijan Stojanović i u principu se svodi na upute Giljanoviću za svjedočenje.

Plod otrovne voćke

Branitelj Gulišija smatra da se dokaz ne može izvesti jer je nalog za pretragu vozila napisan za pronalaženje opojne droge pa bilješka predstavlja plod otrovne voćke. Ako bi eventualno sud zauzeo drugačije stajalište, bilješka se ne može tretirati kao poticanje na lažno svjedočenje, već eventualno podsjećanje svjedoka o tome što se zbivalo. Drži da taj papir nikada nije ni došao do Giljanovića jer da tome nije tako ne bi bio ni nađen tamo gdje je nađen.

Pročitan je i iskaz djevojke pokojnog Stipetića po kojem su se njih dvoje čuli u 18 sati. Na idućoj raspravi trebalo bi se rekonstruirati kretanje optuženog Stojanovića, koji je u to vrijeme bio pod tajnim mjerama nadzora zbog pokušaja ubojstva Lea Paurevića.

 

 

 

 

 

Pročitajte više