U tijeku pregovori o predaji haškog optuženika Pandurevića

UPRAVA za borbu protiv organiziranog kriminala (UBPOK) MUPa Srbije prije tri dana je privela haškog optuženika Vinka Pandurevića, umirovljenog generala Vojske Republike Srpske, kojega Haški sud (ICTY) tereti za genocid u Srebrenici 1995. godine, te su u toku pregovori o njegovoj predaji Vladi Republike Srpske ili Vladi Srbije, izjavio je neimenovani izvor agenciji Srna, a prenosi Radio B92 u subotu poslijepodne.

Ministar pravosuđa u Vladi Srbije Zoran Stojković izjavio je u subotu za Radio B92 da nema nikakvih saznanja o predaji Vinka Pandurevića, te da njegov nedavni susret s ministrom unutarnjih poslova Republike Srpske Darkom Matijaševićem nema nikakve veze s tim haškim optuženikom.

"S Matijaševićem sam razgovarao samo o tome da Srbija dozvoli da se fotokopiraju određeni dokumenti, potrebni Republici Srpskoj za eventualna suđenja", kazao je Stojković.

Savjetnik predsjednika Srbije Jovan Simić je za isti radio kazao da je Pandurević kontaktirao organe Republike Srpske, ali da ne zna da li još traju pregovori ili se on već predao vlastima.

"Ono što je sigurno, to je da organi Republike Srbije ne sudjeluju, bar ne izravno, i nisu - da tako kažem - nositelji posla. Republika Srpska i ministar Matijašević su osobe koje je kontaktirao Vinko Pandurević", kazao je Simić Radiju B92, naglasivši da ipak ne može isključiti i mogućnost da su u slučaju Pandurević pomogli i organi Republike Srbije.

"U ovom trenutku ne mogu potvrditi da nema nikakve uloge Srbije, ali mislim i da je ona, u svakom slučaju, mala i nije odlučujuća, te cijeli posao vode organi Republike Srpske", kazao je savjetnik predsjednika Srbije.

Pročitajte više