U tjedan dana u Americi dva napada na židovska groblja, sve je više i prijetnji bombama

Screenshot: YouTube

IZMEĐU 75 i 100 spomenika srušeno je i oštećeno u subotu navečer na židovskom groblju u Philadelphiji, prenosi CNN.

Detektiv Jim McReynolds izjavio je da incident na groblju Mt. Carmel klasificiran kao institucionalni vandalizam, ali istražitelji nisu ustanovili motiv.

Na svakoj strani rakrižja nalazi se jedno groblje, ali tragova vandalizma nije bilo na tri kršćanska groblja.

"Možda i nije antisemitizam, ali je oskvrnuće svetog mjesta"


Ovaj slučaj posebno zabrinjava jer se dogodio manje od tjedan dana nakon sličnog incidenta na židovskom groblju u St. Louisu, rekla je direktorica Antidifamacijske lige (ADL) Nancy Baron-Baer.

"I jedan oskvrnuti spomenik je previše. Mi govorimo o stotinama u samo jednom tjednu", izjavila je.

ADL nudi nagradu od 10 000 dolara za informacije koje bi dovele do uhićenja i osude krivaca.

Direktorica Židovske federacije Philadelphije Naomi Adler rekla je: "Možda nikada nećemo znati je li to bio antisemitski čin, ali to je oskvrnuće svetog mjesta".

Poziv Trumpu da zaustavi "inkubator antisemitizma i mržnje"

Društveni mediji reagirali su vrlo ogorčeno. Centar Anne Frank prozvao je predsjednika Trumpa da nešto učini porukom na Twitteru: "Židovska groblja sada vandalizirana u Philadephiji. Zaustavite ovaj inkubator antisemitizma i ostalih oblika mržnje. Preklinjemo vas, Donald Trump".

Guverner Pennsylvanije Tom Wolf također je objavio na Twitteru: "Napad na židovsko groblje u Philadelphiji je kukavički i potresan čin. Moramo pronaći odgovorne ljude".

Od početka godine 69 prijetnji bombama

Židovske skupine nedavno su također preplavile prijetnje bombama. Od početka godine do ponedjeljka zaprimljeno je 69 prijetnji u 54 židovska centra u SAD-u i Kanadi.

Nijedna bomba nije pronađena i nitko nije ozlijeđen u vezi s prijetnjama, izjavila je udruga JCC koja trenutno radi s policijom i FBI-om na istrazi.


 

Pročitajte više