U Tokiju se zapalio čovjek, navodno u znak prosvjeda protiv Abeovog državnog sprovoda

Ilustracija: EPA

STARIJI muškarac samozapalio se u Japanu, navodno u znak prosvjeda protiv državnog sprovoda bivšeg premijera Shinza Abea, koji je ubijen u srpnju, javlja BBC. Svjedoci su pozvali policiju nakon što vidjeli muškarca kako gori nedaleko od ureda premijera u Tokiju. Policajci su ugasili vatru i odveli muškarca u bolnicu, javljaju lokalni mediji. Muškarac je bio pri svijesti.

Policija tek treba potvrditi detalje o njegovom postupku, ali lokalni mediji izvijestili su da je muškarac izrazio protivljenje sprovodu obližnjem policajcu prije nego što se zapalio. Oko njega su pronađeni i rukom napisani transparenti s istom porukom, izvijestili su lokalni mediji.

Težina ozljeda nije poznata

Kritika državnog sprovoda povećala se jer je otkriveno da je više političara u japanskom parlamentu povezano s kontroverznom crkvom.

Težina njegovih ozljeda i njegovo trenutno stanje nije poznato. Japanski mediji javljaju da muškarac ima oko 70 godina. Vlada nije komentirala njegov potez. Javno protivljenje održavanju državnog sprovoda sve je jače, a ankete pokazuju da većina japanskih birača nije zadovoljna trošenjem novca na takav sprovod. 

Očekuje se da će stotine stranih vođa prisustvovati državnom sprovodu 27. rujna.

Državni sprovodi nisu česta praksa

No državni sprovodi nisu česta praksa u Japanu, a prosvjednici kažu da zamjeraju upotrebu javnih fondova za događaj za koji se predviđa da košta oko 1.65 milijardi jena (oko 86 milijuna kuna / 11 milijuna eura). 

Jedna od glavnih oporbenih stranaka u zemlji, Ustavna demokratska stranka, također je rekla da njezini zastupnici neće sudjelovati na ceremoniji sljedećeg tjedna.

Podsjetimo, Abe je ubijen 8. srpnja, u dobi od 67 godina, na skupu kampanje svoje stranke. Ubojstvo premijera šokiralo je Japan, zemlju s minimalnom incidencijom političkog nasilja i zločina počinjenih vatrenim oružjem. 

Pročitajte više