U travnju počinje suđenje za kupoprodaju ispita na osječkom Pravnom fakultetu

Foto: Hina

SUĐENJE umirovljenom profesoru osječkog Pravnog fakulteta Srećku Jeliniću i njegovim suoptuženicima koje Uskok tereti za kupoprodaju ispita počet će 24. travnja na zagrebačkom Županijskom sudu.

Datum početka suđenja na pripremnom ročištu u utorak zakazala je sutkinja Rahela Valentić koja će voditi postupak na kojem će Jelinić optuženičku klupu dijeliti s petero suoptuženika.

U ovom ''kraku'' antikorupcijske afere Indeks optužnica je isprva teretila 17 profesora, posrednika i studenata, no većina ih se ranije nagodila s tužiteljstvom i u zamjenu za blaže kazne priznala nedjela.

Među njima je i bivši dekan osječkog Pravnog fakultete Igor Bojanić koji je još u studenome 2014. sporazumno osuđen na godinu dana rada za opće dobro te kaznu od 200 dnevnih dohodaka. U ranijem krugu nagodio se i direktor Tržnice Osijek Željko Krivić, kojega je Uskok teretio da je s četvoricom predstojnika katedri na osječkom Pravnom fakultetu dogovarao novčane naknade ili druge usluge ako studentima ''olakšaju'' prolaz na ispitima.

Prema optužnici potvrđenoj u studenome 2015. profesori su po ispitu uglavnom dobivali tisuću eura, ali je, po tvrdnjama tužiteljstva, jedan pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije, ugrade klima uređaj i metalna ograda.

Jelinić, kojega očekuje suđenje, uz sveučilišnu je karijeru radio i u Uredu za suradnju s Haaškim sudom, bio je HDZ-ov vijećnik u Osijeku, ali i kandidat za ustavnog suca te Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. U više je navrata neuspješno tražio izuzeće sudskog vijeća, kao i da se spis iz Zagreba vrati u Osijek.

Pročitajte više