U Turskoj potvrđen četvrti slučaj ptičje gripe kod ljudi

POTVRĐEN je i četvrti slučaj zaraze ptičjom gripom kod ljudi na istoku Turske, nakon što je dvoje zaražene djece prošlog tjedna umrlo od te bolesti, rekao je u subotu turski ministar zdravstva Recep Akdag na državnoj televiziji TRT1.

"Laboratoriji su potvrdili četiri slučaja, tri u pokrajini Dogubeyazita i jedan u Vanu. Dvoje oboljelih iz Dogubyazita su umrli", rekao je ministar koji nije precizirao radi li se u ta četiri slučaja o virusu H5N1.

Otkriveni su slučajevi ptičje gripe kod ptica u još dvije regije Turske, zemlje u kojoj su ovog tjedna prvi puta izvan jugoistočne Azije zabilježene ljudske žrtve, rekao je turski ministar poljoprivrede Mehdi Eker.

Uzorci tkiva divljih golubova u pokrajinama Erzincan i Bitlis bili su pozitivni, rekao je ministar novinarima ne preciziravši radi li se o virusu H5N1 koji može biti smrtonosan za ljude.

Slučajevi ptičje gripe su otkriveni u tri druga područja na istoku Turske kao i u jednom gradu na jugoistoku zemlje i blizu glavnog grada Ankare.

Testovi napravljeni ovog tjedna u britanskom laboratoriju potvrdili da je smrt dva brata i sestre na istoku zemlje prouzročio virus H5N1. Radi se o prvim smrtnim slučajevima od ptičje gripe izvan jugoistočne Azije i Kine.

Pročitajte više