U Umjetničkom paviljonu otvorena izložba Damira Sokića

Izložbu "Lice", novi projekt Damira Sokića koncipiran za prostor Umjetničkog paviljona, otvorio je večeras autor predgovora kataloga Zvonko Maković.

Riječ je o prostornoj instalaciji od velikih crteža izvedenih u tonu sepije, odnosno reprodukcija računalnog generiranog crteža lubanje, te iznutra osvijetljena kvadra jednog kasnog Mondrianova djela.

Maković smatra kako je posebnost izložbe što umjetnik apostrofira Umjetnički paviljon, najreprezentativniji izložbeni prostor u Zagrebu. Umjetnički paviljon za njega nije samo prazna scena, nego ga on tretira na aktivan način i uvlači u vlastiti opus, rekao je Maković.

Izložba "Lice" spoj je ključnih tema Sokićeva dosadašnjeg umjetničkog stvaralaštva i referentno mjesto za iščitavanje njegove umjetnosti, drži ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković.

Damir Sokić rođen je 1952. u Novoj Gradiški.

Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1977. diplomirao je slikarstvo.

Od 1977. do 1979. polazio je majstorsku radionicu za slikarstvo kod prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Od 1986. do 1993. živio je i radio u New Yorku. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu.

Izložba "Lice" otvorena je do 22. veljače.

(Hina) xsdju ydd

Pročitajte više