U utorak se sastaju izraelski i palestinski premijer

PALESTINSKI premijer Mohammad Abbas i izraelski premijer Ariel Sharon sastat će se u utorak radi dogovora o sljedećim potezima u ostvarivanju smjernica za mir na Bliskom istoku, priopćio je jedan palestinski dužnosnik.

Nakon povlačenja iz pojasa Gaze u ponedjeljak Izrael je pristao pod palestinski nadzor vratiti i Betlehem na Zapadnoj obali, ali taj važan korak u ostvarivanju mirovnih smjernica mogao bi se pokazati težim nego što se činilo nakon što je skupina palestinskih gerilaca ubila jednog stranca, građevinskog radnika zaposlenog u Izraelu.

Mirovne smjernice, tzv. roadmap, koje podržavaju i Sjedinjene Države, potaknule su nadu u uspostavu palestinske države i u prestanak 33-mjesečnoga nasilja.

Buldožeri su u ponedjeljak srušili izraelske nadzorne točke i prvi put nakon više mjeseci promet je u Gazi potekao nesmetano. Čim su otišli izraelski vojnici, nadzor nad mjestom Beitom Hanounom preuzela je palestinska policija.

Na taj se potez Izrael odlučio nakon što su u nedjelju tri vodeće palestinske gerilske organizacije proglasile privremeno primirje.

To su primirje narušila dva ubojstva. Izraelska je vojska u utorak na kontrolnoj točki na Zapadnoj obali ubila 20-godišnjega Palestinca koji je na vojnike pucao iz pištolja, a dan prije Palestinci, otpadnici iz Brigada mučenika al-Akse, ubili su jednog bugarskog građevinskog radnika.

Pročitajte više