VIDEO U Velikoj Britaniji muslimani sve više izolirani od ostatka društva

Screenshot: Youtube

IZVJEŠTAJ o integraciji manjina u britansko društvo pokazuje da je segregacija i društvena isključenost dosegla zabrinjavajuću razinu u nekim dijelovima Velike Britanije.

Dama (titula za zastupnicu u gornjem domu britanskog parlamenta) Louise Casey provela je reviziju koju je naručio bivši premijer David Cameron u sklopu borbe protiv islamskog ekstremizma, piše BBC.

U svom izvještaju Casey oštro kritizira javne službe koje ignoriraju ili toleriraju kontroverzne ili štetne religijske prakse iz straha od optužbi za rasizam.

U izvještaju se također navodi kako se čini da se stanovnici različitog porijekla u načelu dobro slažu, ali kohezija zajednica nije "univerzalno snažna" u svim dijelovima zemlje.

Ženama u nekim manjinskim zajednicama "uskraćena su čak i osnovna prava koja imaju kao britanski građani", zaključuje Casey.

Institucije se ne smiju ustručavati zbog straha od optužbi za rasizam i islamofobiju

Utvrđena je "visoka razina društvene i ekonomske izolacije u nekim mjestima, kao i kulturne i religijske prakse u zajednicama koje ne samo što drže neke od naših građana u zaostalosti, već su protivne britanskim vrijednostima, a ponekad i našim zakonima".

Posebno zabrinjava status žena u nekim muslimanskim zajednicama, koje češće ne znaju engleski i ostaju u kući nego žene u drugim manjinskim zajednicama. Institucije moraju "okončati mizoginiju i patrijarhat", bez straha da će biti optužene za rasizam ili islamofobiju, zaključuje Casey.

U svojem istraživanju, Casey je razgovarala s muslimanskim ženama iz Manchestera i Birminghama koje su joj potvrdile da ne mogu izići iz kuće bez dopuštenja supruga. "Da su te žene bijele i žive u Surreyu, nastala bi opća uzbuna", ističe Casey i upozorava: "Ako ne razgovaramo o tim problemima, samo dajemo municiju ekstremnoj desnici i islamskim ekstremistima".

Prijedlog zakletve integracije u britansko društvo i vrijednosti

Izvještaj Casey ukazuje i na druge probleme koje masovna imigracija nosi sa sobom. U nekim školama broj istočnoeuropske djece porastao je u pet godina sa 150 na 2500. S druge strane,  u 511 škola utvrđeno je da djeca pakistanskog i bangladeškog porijekla čine više od 50% učenika. U nekim četvrtima britanskih gradova poput Blackburna, Birminghama i Bradforda 70-85% populacije čine muslimani.

Neka od rješenja koja se predlažu su "zakletva integracije u britansko društvo i vrijednosti" za imigrante i promicanje britanskih vrijednosti u školama. Također se predlaže povećanje sredstava za tečajeve engleskog jezika, projekti za jačanje društvene kohezije i revizija "prava i obveza" za imigrante.

No neki muslimanski predstavnici ne slažu se sa zaključcima izvještaja. Iqbal Bhana, vladin savjetnik za anti-muslimanske zločine iz mržnje, odbacuje tezu da Velika Britanija postaje sve više segregirana. "Ne mislim da smo podijeljeni. Ako odete u Bradford ili Leicester, vidite imigrante druge ili treće generacije koji se sele iz svojih zajednica."

Pročitajte više