U Velikoj Britaniji skratili radni tjedan, plaća ostala ista. Ovo su rezultati testa

Ilustracija: EPA

Godinu dana nakon završetka najvećeg svjetskog eksperimenta s četverodnevnim radnim tjednom velika većina tvrtki koje su sudjelovale još uvijek dopušta svojim zaposlenicima da rade skraćeni radni tjedan, a više od polovice njih je potpuno prešlo na novi način rada.

Od lipnja do prosinca 2022. radnici u 61 tvrtki u Velikoj Britaniji radili su 80% svojih uobičajenih sati za istu plaću. U zamjenu su se obvezali da će obaviti 100% svog posla, piše CNN.

Najmanje 89% tih tvrtki i dalje je provodilo politiku, a najmanje 51% tvrtki je potpuno prešla na četverodnevni radni tjedan krajem 2023., navodi se u izvješću koje je objavio jedan od organizatora eksperimenta.

Dvije tvrtke nisu odgovorile istraživačima koji su sastavljali izvješće.

"Učinci su stvarni i dugotrajni"

Studiju je u srijedu objavio Autonomy, think tank koji je proveo ispitivanje 2022. s neprofitnim organizacijama 4 Day Week Global i 4 Day Week UK Campaign u partnerstvu s istraživačima sa sveučilišta Cambridge i Oxford te Boston Collegea.

Učinci skraćenog radnog vremena bili su iznimno korisni za zaposlenike i njihove tvrtke, navodi se u izvješću.

Zaposlenici su izjavili da uživaju u boljem tjelesnom i mentalnom zdravlju, boljoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života, općem zadovoljstvu životom te da su manje iscrpljeni zbog posla.

„Ključna stvar je da rezultati nakon šest mjeseci nisu posljedica kratkoročnih utjecaja. Ti su učinci stvarni i dugotrajni”, rekla je Juliet Schor, profesorica sociologije koja je anketirala radnike koji su sudjelovali u eksperimentu.

Manje otkaza, lakše zapošljavanje

Menadžeri i izvršni direktori u 28 tvrtki koji su pristali odgovoriti na dodatna pitanja kažu da je četverodnevni radni tjedan pozitivno utjecao na njihovu tvrtku. Polovica tvrtki imala je manju fluktuaciju osoblja, trećini je zapošljavanje novih ljudi postalo mnogo lakše, a 82% je prijavilo korisne učinke na dobrobit zaposlenika.

Izvješće također naglašava metode koje su organizacije koristile za održavanje četverodnevnog tjedna, uključujući nove načine organizacije sastanaka, radne komunikacije i određivanja prioriteta.

Gotovo polovica od 61 tvrtke koje su sudjelovale u ispitivanju 2022. godine su u marketingu i oglašavanju, uslužnom i neprofitnom sektoru. Ostatak obuhvaća niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvo te zabavu.

Zaposlenici posljednjih godina sve češće zagovaraju skraćenje radnog tjedna, pogotovo nakon što su milijuni zaposlenika tijekom pandemije prešli na rad na daljinu i prestali putovati na posao, štedeći tako vrijeme i novac.

Pročitajte više