U Vijeću HAZU-a koje je napalo Konvenciju protiv nasilja nad ženama sjedi 13 muškaraca i 0 žena

Foto: Index/FaH

ZNANSTVENO vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a napalo je Konvenciju protiv nasilja nad ženama i to identičnim "argumentima" koje koriste i hrvatski biskupi.

>> HAZU kao biskupi: Protive se konvenciji protiv nasilja nad ženama


>> Što je Istanbulska konvencija, dokument o zaštiti žena protiv kojeg se hrvatski desničari očajnički bore


>> HDZ-ovi akademici u napadu na reformu školstva plagiraju Srbe


Podsjetimo, radi se o Konvenciji Vijeća Europe koja je usvojena u svibnju 2011. godine u Istanbulu. Radi se o dokumentu koji nedvojbeno utvrđuje da je nasilje nad ženama ozbiljno kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije.

Hrvatska je Istanbulsku konvenciju potpisala 2013. godine, ali je još uvijek nije ratificirala, za što su krive i vlada Zorana Milanovića i Tima Oreškovića, ali i aktualnog premijera Andreja Plenkovića.
 
Najsnažniji otpori ratifikaciji Istanbulske konvencije pristižu iz crkvenih redova. Protiv Istanbulske konvencije ne ratuju samo biskupi nego i njihova "produžena ruka" - udruge katoličkih ekstremista, kao što su "U ime obitelji", "Vigilare" i mnoge druge.

Svi oni danonoćno ponavljaju tezu da se Istanbulskom konvencijom uvodi tzv. "rodna ideologija" kojom će se, tvrde vjerski fanatici, "zaraziti" djeca u hrvatskom školama. Radi se o potpuno izmišljenom argumentu koji je više puta temeljito razobličen, ali to ne smeta konzervativce i crkvenjake da ga papagajski ponavljaju svaki put kad im se ukaže prilika.

Borcima protiv Istanbulske konvencije jučer se pridružilo i Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije i to ponavljanjem istih izlizanih argumenata koje koriste biskupi i njihovi poltroni okupljeni u vjerske udruge.

U Znanstvenom vijeću HAZU-a za obrazovanje sjedi isti broj žena kao u HBK - nula


No, posebno je zanimljivo uočiti da u tom famoznom Znanstvenom vijeću HAZU-a ne sjedi niti jedna jedina žena. Konkretno, dotično Vijeće broji 13 članova, među kojima su ama baš svi muškarci.

Vijećem predsjeda akademik Vladimir Paar, poznat po svojoj bliskosti s vrhom Katoličke crkve, a osim njega, u Vijeću sjede još: Igor Anić, Vladimir Bermanec, Leo Budin, Dubravko Jelčić, Mislav Ježić, Ivica Kostović, Zoran Juranić, Ranko Matasović, Krešimir Nemec, Mladen Obad Šćitaroci, Stanko Popović i Tomislav Raukar. 13 muškaraca, niti jedna jedina žena.

Zanimljivo je uočiti da u tom Vijeću HAZU-a sjedi isto onoliko žena koliko ih sjedi u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji - ravno nula.

Hrvatska se tako nalazi u situaciji da protiv Konvencije protiv nasilja nad ženama, koju je ratificirao velik broj europskih zemalja, ratuje skupina moćnih i utjecajnih muškaraca.

Pročitajte više