U Vinkovcima će se postaviti polupodzemni spremnici za otpad

U vinkovačkim gradskim četvrtima uskoro će se biti postavljena 43 polupodzemna spremnika za otpad, koji će na 14 lokacija u gradu zamijeniti velike mobilne kontejnere, kao dio provedbe Strategije zelene urbane obnove Grada Vinkovaca za razdoblje 2023.-2030. godine.

43 polupodzemna spremnika na 14 lokacija

Iz Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA izvijestili su kako će postavljanje polupodzemnih spremnika za otpad koji će biti opremljeni senzorima razine popunjenosti u kontroliranim uvjetima pridonijeti kvalitetnijem skupljanju i razvrstavanju otpada. Također će podići higijenske standarde u gradskim stambenim četvrtima. Cijeli projekt dio je međunarodne suradnje u koji su s hrvatske strane uključeni Vinkovci te crnogorski Ulcinj i Orašje iz BiH.

Tri grada u projekt ulaze s ciljem poticanja pametnog, zelenog i uključivog razvoja prekogranične regije kroz poboljšanja komunalnih usluga, objekata i opreme što doprinosi promicanju i prijelazu na kružno i resursno učinkovito gospodarstvo.

To podrazumijeva i specifične ciljeve projekta koji se odnose na poboljšanje postojećih sustava gospodarenja otpadom partnerskog prekograničnog područja, razvijanje nove infrastrukture gospodarenja otpadom te povećanje svijesti i znanje relevantnih aktera i opće populacije o važnosti prelaska na kružno gospodarstvo", navode iz VIA-e.

Iz vinkovačke gradske uprave ocjenjuju kako je projekt postavljanja polupodzemnih  spremnika za otpad još jedan važan korak u provedbi strategije zelenih Vinkovaca koju gradske vlasti uspješno nastavljaju kako bi novim generacijama ostavili uredniji, čistiji i učinkovitiji grad u skladu s najzelenijim europskim praksama.

Važan korak u provedbi strategije "zeleni Vinkovci"

Jedan od tih koraka je i projekt „Sunčana strana grada“ koji je pri kraju, a u sklopu kojeg su postavljene fotonaponske elektrane na krovove triju vinkovačkih osnovnih škola, tri vrtića i zgradu Tehnološkog parka, podsjećaju iz Grada Vinkovaca.

Velika očekivanja u sklopu provedbe Strategije zelene urbane obnove Grada Vinkovaca za razdoblje 2023.-2030. imaju i kada je riječ o projektu +ZEMC (Zero Emission Mobility Corridor), u koji će biti uloženo 48 milijuna eura. Završena je studija predizvodljivosti te Grad čeka da bude uključen u projekt "Dolina vodika" u kojem sudjeluju Slovenija, Italija i Hrvatska s ključnim ciljem stvaranja tržišta obnovljivog vodika. Projekt će trajati šest godina tijekom kojih će se iz sve tri zemlje razviti 17 pilot-projekata za proizvodnju više od pet tisuća tona obnovljivog vodika godišnje.

Gradske vlasti se nadaju kako bi kroz taj projekt riješili problem zbrinjavanja otpada i smanjili troškove odvoza otpada za građane, a otvorila bi se mogućnost i razvoja sustava gradskog prijevoza i grijanja na vodik.

Pročitajte više