U Vinkovcima predstavljen projekt optičke mreže, vrijedan je preko 100 milijuna eura

Foto: Ivan Bosančić/Facebook

PREDSTAVNICI tvrtke Odašiljači i veze predstavili su u Vinkovcima nacionalni projekt vrijedan 101.4 milijuna eura, kojim se planira izgradnja 5300 kilometara optičke mreže na području cijele Hrvatske.

Izgradnja nacionalne agregacijske širokopojasne optičke infrastrukture sljedeće generacije (NP-BBI) uključuje izgradnju svjetlovodne infrastrukture do ciljanih naselja u prigradskim i ruralnim područjima, rekao je na predstavljanju rukovoditelj Ureda za projekte financirane EU sredstvima u tvrtki Odašiljači i veze Tomislav Ignjačić.

Tu se prije svega, kako je rekao, misli na udaljena područja koja nisu u fokusu telekom operatera, a koja će im postati zanimljiva nakon izgradnje potrebne infrastrukture kako bi oni mogli osigurati priključke i brzi internet.

Brz internet

U ovom izrazito vrijednom poslu koji će brzi internet dovesti u sve domove, veliku će ulogu, kazao je, imati vinkovački Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije -  jedini takvoga tipa u Hrvatskoj, u kojem su odradili već četiri ciklusa obuke i osposobili 50 ljudi za rad na takvim poslovima.

Zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić podsjetio je kako je Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije otvoren u Vinkovcima u siječnju ove godine na inicijativu Grada Vinkovaca i Tehnološkog parka Vinkovci, nakon analize tržišta koja je pokazala veliki nedostatak specijaliziranih kadrova u ovome području.

"Moram podsjetiti i kako smo na svibanjskoj svjetskoj FTTH konferenciji održanoj u Beču predstavljeni kao primjer dobre prakse i jedini edukativni centar pokrenut od lokalne zajednice u Europi. S prenošenjem novih znanja i vještina kroz osposobljavanje polaznika za tržište rada nastavljamo uskoro, nakon što su održana četiri ciklusa obuke koja traje pet dana odnosno 40 sati“, poručio je Romić.

Nositelj projekta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Odašiljači i veze kao društvo zaduženo za tehničku provedbu NP-BBI nacionalnog programa upravljat će projektom izgradnje agregacijske optičke infrastrukture nove generacije u Republici Hrvatskoj.    

Nositelj projekta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, uz financiranje EU sredstvima s 85% od ukupnog iznosa. Radovi u sklopu projekta trebali bi započeti sredinom 2023. i trajati do kraja 2025. godine.

Pročitajte više