KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Virovitičko-podravskoj županiji čak pet novozaraženih nakon 22 dana bez slučajeva

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

PREKINUT je niz od 22 dana tijekom kojih u Virovitičko-podravskoj županiji nije bilo novih slučajeva. 

Naime, Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije izvijestio je da je u toj županiji pet novih potvrđenih slučajeva. 

Kako neslužbeno doznajemo, dvoje od pet zaraženih je u Pitomači. Riječ je o supružnicima, supruga ima simptome, a suprug ih nema, no oboje su pozitivni. U samoizolaciji su.

Izvor zaraze je starija gospođa u Koprivničko-križevačkoj županiji koju su supružnici posjećivali i koja ima koronavirus.

Kako doznajemo, pripadnici civilne zaštite zaposlenicima u jednom supermarketu u Pitomači poručili su da pojačaju mjere zaštite.

Uz to je još troje pozitivnih na drugom kraju županije. Riječ je o jednoj zaposlenici Doma za starije, no ona nije bila na poslu nego je bila dva tjedna na godišnjem, te o dva člana obitelji supružnika koji su prvi oboljeli u Virovitičko-podravskoj županiji.

Uz to se za jedno od dvoje prvooboljelih supružnika, koji su u međuvremenu ozdravili, nalaz na koronavirus ponovno pokazao pozitivnim, dok je nalaz drugog supružnika negativan.

„Na njihovom kontrolnom testiranju se ispostavilo da je jedan supružnik ostao pozitivan, a drugi je negativan. Obzirom da su živjeli u istom kućanstvu s još dva člana obitelji, za svaki slučaj smo testirali i njih iako cijelo vrijeme nisu imali kliničkih znakova bolesti, i oni su pozitivni“, objasnio je dr. Miroslav Venus, epidemiolog i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“.

Negativnog člana obitelji će ponovno testirati kako bi dobili dva uzastopna negativna nalaza u razmaku od 48 sati, a do daljnjeg će svi pod nadzorom u kućnoj samoizolaciji.

Smatra i da slučajevi novooboljelih dokazuju kako je popuštanje mjera obrane od Covida 19 potpuno neopravdano.

„Ovo nas uči da možemo pretpostaviti kako ima određen postotak asimptomatskih osoba koje nemaju kliničke znakove bolesti, koji su možda zaraženi i virus mogu eventualno prenijeti na nekog drugog“, rekao je Venus.

Pročitajte više