U Vukovaru otvoren Ukrajinski dom

Foto: Grad Vukovar/M. Šlafhauzer

U VUKOVARU je danas svečano otvoren Ukrajinski dom, uz potporu gradskih vlasti te zalaganje Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i vukovarskog Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva Ivan Franko.

"Nakon što smo prije nekoliko godina pomogli otvorenje Mađarskog doma u Vukovaru, siguran sam kako će ova novootvorena zgrada osigurati odgovarajuće uvjete za unaprjeđenje očuvanja i njegovanja kulture Ukrajinaca na području našega grada, ali i dodatno pružiti ruku sigurnosti za osobe raseljene iz ratom pogođene Ukrajine. Grad Vukovar će i dalje biti na raspolaganju kako ukrajinskoj tako i svim drugim nacionalnim manjinama na području našega grada", poručio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je svečanosti nazočio u svojstvu izaslanika predsjednika Republike.

Prva je ovo nekretnina u vlasništvu neke ukrajinske udruge u Hrvatskoj.

Projekt je započeo još 2010. godine, međutim do realizacije je došao tek nakon što je osigurana financijska potpora Grada Vukovara kao i dodatna sredstva Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Osim Grada Vukovara i Fonda, projekt su potpomogli i Savjet za nacionalne manjine RH i Vukovarsko-srijemske županije, Svjetski kongres Ukrajinaca, članovi udruga te brojni donatori.

Ukrajinski dom će ukrajinska zajednica koristiti za aktivnosti na njegovanju, očuvanju i promicanju ukrajinske kulture s ciljem smanjena asimilacije i kvalitetnije integracije raseljenih osoba iz Ukrajine, rečeno je tijekom svečanosti otvorenja kojoj su nazočili i izaslanik vlade, državni tajnik Zvonko Milas i veleposlanik Ukrajine u RH Vasilj Kirilič.

Na svečanosti u Vukovaru su bili i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Vladimir Ham, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković te drugi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više