u Vukovaru otvoren ured Matice iseljenika

U Vukovaru je danas otvoren Ured Hrvatske matice iseljenika za Vukovarskosrijemsku županiju. L

Govoreći na svečanosti otvorenja ureda, u nazočnosti velikog broja gostiju, među kojima i vukovarsko-srijemskog župana Nikole Šafera, gradonačelnika Vukovara Vladimira Štengla, te izaslanstava Hrvata iz Mađarske, Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić podsjetio je da je Matica iseljenika osnovana 1951. s ciljem da bude poveznica iseljene i domovinske Hrvatske.

U iseljeništvu se nalazi oko četiri milijuna Hrvata, raseljenih u 40 svjetskih zemalja i kod svih njih postoji jaka potreba za održavanje kontakta s domovinom i zavičajem iz kojega potječu, rekao je Jelinčić, dodajući kako je Hrvatska matica dosad otvorila urede u Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku, a uskoro se očekuje i ured u Puli.

Vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer poručio je kako otvorenjem Ureda Hrvatske matice iseljenika u Vukovaru iseljeni Hrvati u Srijemu, Bačkoj, Posavini i Mađarskoj dobivaju mjesto na kojem će moći izraziti svoje potrebe.

Prije svečanosti otvorenja Ureda Hrvatske matice iseljenika u Vukovaru, u dvorcu Eltz otvorena je izložba hrvatsko-francuskoga grafičara i slikara Virgilija Nevjestića, koji živi i radi u Parizu.

Po riječima ravnateljice vukovarskog Gradskog muzeja Ružice Marić, koja je otvorila izložbu, nekoliko grafika toga umjetnika nalazi se u zbirci "Muzej grada Vukovara u progonstvu", u kojoj je od 1992. do danas prikupljeno oko 1500 umjetničkih djela. U glazbenom dijelu programa nastupila je zagrebačka sopranistica Barbara Othman.

Izaslanstvo Hrvatske matice iseljenika tijekom boravka u Vukovaru položilo je vijenac ispod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

(Hina) xždra yvkn

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.