Trump ili Hillary? Zatvorena prva birališta, CNN objavljuje izlazne ankete

Foto: FaH, Getty Images, CNN

CNN je započeo s objavom prvih izlaznih anketa.


>> Posljednje poruke kandidata: Clinton puna nade i optimizma, Trump širi gorčinu i bijes

>> Ako mislite pratiti američke izbore, obratite pažnju na ovih 7 stvari

>> INTERVJU Cody McClain Brown: Pobijedit će Clinton, ali mogući su nasilni neredi ako Trump izgubi

 

 

RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

23:55 Svakog trena prva birališta će biti zatvorena te se tada očekuju i prvi rezultati izbora.

23:30 Na izbore je izašlo 70 posto bijelaca, 12 posto Afroamerikanaca te 11 posto Latinoamerikanaca.

23:00 CNN je počeo objavljivati rezultate izlaznih anketa. Većina birača, pokazuje anketa, odlučila je za koga će glasati još u rujnu - samo 5 posto ih je odluku donijelo u zadnjih tjedan dana. Čak 83 posto birača odlučilo je za koga će glasati prije početka listopada.

22:45 Rezultati prvih izlaznih anketa bit će objavljeni za 15 minuta.

22:15 Za 45 minuta očekuju se rezultati prvih anketa.

21:50 U Sjevernoj Karolini, jednoj od država koja će odlučivati o konačnom ishodu izbora, glasalo je manje ljudi nego na prošlim izborima. Kako je to država koja dijelom naginje prema Hillary Clinton, pojavila se mogućnost da Clinton neće izgraditi dovoljnu zalihu glasova pred Trumpom, piše CNN.

21:15 Hillary Clinton pobijedila je na otoku američkom otoku Guamu. Dosadašnja praksa pokazala je kako pobjednik na Guamu pobjeđuje i na izborima.

21:00 Dvije aktivistice grupe Femen uhićene su danas nakon što su se polugole pojavile na biračkom mjestu Donalda Trumpa na Manhattanu. Opširnije

20:34 Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u utorak je branio odluku o objavljivanju elektroničke pošte izborne kampanje Hillary Clinton te zanijekao bilo kakvu vezu s Rusijom.


U posljednjim tjednima pred američke predsjedničke izbore WikiLeaks je objavio desetke tisuća emailova Demokratske stranke i kampanje Hillary Clinton, točnije elektroničku poštu s Gmail računa Johna Podeste, voditelja njezine kampanje.

Tim Hillary Clinton je zanijekao autentičnost tih poruka i optužio Rusiju da je, u namjeri da pomogne Trumpu, orkestrirala 'hakersku' operaciju.

20.17 CNN-ova interaktivna karta pokazuje da Hillary Clinton ima blagu prednost nad Trumpom. Hillary dobiva 268 elektorskih glasova, Trump 204, a još 66 elektorskih glasova iz neopredjeljenih država nije raspodijeljeno.

Drugi kongresni okrug Mainea sada naginje Trumpu, kao i Ohio i Utaho. New Hampshire više ne naginje Hillary Clinton.

19:35 Ugledni Hrvatski ekonomist Vuk Vuković objavio je na svom Facebooku predviđanje ishoda američkih predsjedničkih izbora - kaže da će pobijediti Donald Trump. Opširnije

18:35 Zabilježena je rekordna izlaznost Latinoamerikanaca na Floridi, njih čak 980.000 izašlo je na izbore, što je odlična vijest za Hillary Clinton.

18:15 Sin Donalda Trumpa svoj je glasački listić objavio na Twitteru, a to je u New Yorku zabranjeno. Opširnije

17:50 Objavljen je i video izlaska Trumpa na biralište, na kojem se jasno čuje kako je žestoko izviždan.

17:00 Donald Trump glasao je na svom biračkom mjestu na Manhattanu, zajedno sa suprugom Melaniom. Tom je prilikom donirao par dolara djeci koja prodaju kolačiće u školi u kojoj se nalazi biračko mjesto. Upitan što je čuo o prvim izvještajima s terena, Trump je kazao: "Vrlo dobro, sve je vrlo dobro. Uglavnom, sve je dobro, općenito govoreći". Inače, Trumpa su dočekali brojni građani koji su ga izviždali dok je dolazio na biračko mjesto.

16:09 Na Trumpovom glasačkom mjestu pojavile su se dvije žene u toplesu. Na tijelima su imale crnim markerom ispisano "grab your balls". S glasačkog mjesta ih je odvuklo osiguranje.

15:33 "Ako ne pobijedim, smatrat ću to ogromnim gubitkom vremena, energije i novca", kazao je jutros Donald Trump, govoreći o svojim šansama za pobjedu na izborima.

14: 30 Hillary Clinton izašla je na biračko mjesto u Chappaquai (NY), te glasala u društvu svog supruga Billa  Clintona. "Osjećam se ponizno... jer znam koliko odgovornosti je u pitanju", rekla je Clinton. Opširnije



14:15 Guardianov fotoreporter poručio je putem svog Twitter profila kako će "Latinoamerikanci biti u SAD-u i nakon izbora".

14:00 Prvi izvještaju s biračkih mjesta govore o nikad viđenim gužvama, izgleda da će izlaznost biti vrlo visoka.

13:30 Prije pola sata otvorena su biračka mjesta u Floridi, Delawareu, Georgiji, Illinoisu, Louisiani, Massachusettsu, Marylandu, Michiganu, Missouriju, New Hampshireu, Pennsylvaniji, Rhode Islandu, Južnoj Karolini i dijelovima Tennesseeja

13:25 Na pitanje hoće li žaliti ako Hillary Clinton postane predsjednica, Trump je odgovorio: "Mnogi su mi rekli da sam pokrenuo politički pokret i da moram biti ponosan na to. No, ako izgubim, smatrat ću to gubitkom vremena, energije i novca". Dodao je kako je uložio oko 100 milijuna dolara u vlastitu kampanju, iako službeni podaci pokazuju da je potrošio "samo" 66 milijuna dolara svog novca.

13:10 Donald Trump dao je intervju Fox Newsu na izborno jutro, u kojem je rekao kako je "uvjeren da će osvojiti puno država". Uz to, požalio se na riječi koje su u kampanji za Hillary Clinton izgovorili Beyonce i Jay Z.

12:45 'Podržavatelji' Hillary Clinton šalju poruke glasačima diljem SAD-a da "uštede vrijeme i glasuju putem SMS-a", bilježi CNN. Naravno, SMS glasovi su nevažeći.

12:39 I Donald Trump i Hillary Clinton rezultate će dočekati u New Yorku. Trump je izabrao Hilton Hotel, a Clinton Jacob K. Javitz konferencijski centar. Bit će udaljeni otprilike dva i pol kilometra.

12:20 U saveznoj državi Virginia su otvorena birališta. Po prvi put, javljaju analitičari, zabilježene su gužve od najranijeg jutra.

12:02 Kandidat Hillary Clinton za potpredsjednika SAD-a Tim Kaine došao je na birališta nešto prije 6 ujutro po lokalnom vremenu.

11:45 Prema konačnim rezultatima Reuters/Ipsosovog projekta "Nation", Hillary Clinton ima oko 90% šanse postati američkom predsjednicom.


11:15
Trgovanje na europskim burzama počelo oprezno, ali cijene dionica su ipak u laganom porastu. Investitori se nadaju pobjedi Hillary Clinton, na što ukazuju i posljednje ankete.

11:05 Tri mjestašca u udaljenom kutku New Hampshirea glasala su prva na američkim predsjedničkim izborima u utorak i nakon prebrojanih svih glasova utvrđeno je da je pobjedu odnio Donald Trump s 32 glasa, dok je Hillary Clinton dobila 25 glasova.

11:00
Osim u još dva sela u toj saveznoj državi u području Nove Engleske, u kojima se također glasovalo po noći, izbori službeno počinju u 6 sati na istočnoj obali (12 sati po hrvatskom vremenu). Oko 225 milijuna Amerikanaca pozvano je da odluči tko će između demokratkinje Hillary Clinton i republikanca Donalda Trumpa naslijediti Baracka Obamu u Bijeloj kući.



 


Posljednje poruke uoči izbora: dvije oprečne vizije budućnosti

Clinton i Trump ponudili su u ponedjeljak dvije oprečne vizije budućnosti, posljednjeg dana predsjedničke kampanje čiji su ekscesi i žestina iznenađivali i izvan američkih granica.

Koncert na otvorenom Brucea Springsteena okupio je približno 40.000 osoba tijekom večeri u, povijesnom gradu Philadelphiji, za Hillary Clinton.


Predsjednik Barack Obama, Michelle Obama, bivši predsjednik Bill Clinton i njegova kći Chelsea bili su u publici.

"Kladim se da ćete odbaciti strah i izabrati nadu", izjavio je predsjednik Obama pozdravljajući Hillary Clinton, najiskusniju kandidatkinju koja se ikada kandidirala za predsjednicu te osuđujući nekompetenciju njezina protivnika.

Clinton je istaknula potrebu okupljanja. "Moramo prebroditi podjele", izjavila je ona. "Duboko žalim zbog žestokog tona koji je poprimila kampanja", dodala je on.

Uvjerena je da najbolje tek dolazi za SAD, "ako odaberemo Ameriku velikog srca koja uključuje sve ljude". "Želim biti predsjednica svih Amerikanaca, demokrata, republikanaca, nezavisnih", naglasila je ranije tijekom dana Clinton na skupu u kampusu u Michiganu.

"Moramo staviti zemlju ispred stranke kad se radi o ovim izborima", dodala je ona, želeći pokazati da bi bila spremna raditi s republikancima ako je se izabere.

Demokratska predsjednička kandidatkinja pozvala je Amerikance, u svojem posljednjem javnom obraćanju uoči izbora, da prigrle njezinu viziju "uključive Amerike, koja daje nadu i koja je velikog srca".  "Osnovne vrijednosti našeg društva na testu su na ovim izborima, no moja vjera u našu budućnost nikada nije bila jača", kazala je Clinton okupljenima na skupu u Raleighu, kojim su dominirali mladi ljudi, u utorak rano ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

"Ne moramo prihvatiti Ameriku tame i podjela. Sutra možete glasati za uključivu Ameriku, koja daje nadu i velikog je srca", poručila je Clinton završavajući svoju povijesnu kampanju u kojoj je jedna žena po prvi put kandidatkinja za predsjednicu SAD-a.

Kampanju Hillary Clinton zatvorila je pop diva Lady Gaga pozivom na pomirbu s pristašama Donalda Trumpa, nakon jedne od najžešćih kampanja u američkoj povijesti koja je snažno podijelila američke građane.

Obraćajući se pretežno mladim ljudima okupljenim usred noći samo par sati uoči otvaranja birališta u utorak , 30-ogodišnja pjevačica pozdravila je Clinton kao zagovornicu slabijih.

"Bez obzira koliko apsurdan i ograničen on (Trump) bio, ona se hrabro nasmije i nastavi dalje", kazala je Gaga u areni jedne od posebno važnih država, Sjeverne Karoline, pozdravljajući Clinton kao osobu "načinjenu od čelika".

No pop zvijezda je pozvala na poštivanje Trumpovih pristaša, za kojega je rekla da je meksičke imigrante bez argumenata nazvao silovateljima, imao neprikladan odnos prema ženama i upozorio da možda neće prihvatiti rezultate izbora.

"Znam da je važno uputiti ovu poruku: ne smijemo mrziti njegove pristaše", kazala je Gaga čije su riječi popraćene pljeskom, te je dodala: "Ako smo pravi Amerikanci moramo na njih gledati ne kao na svoje protivnike nego kao na svoje saveznike".

Gaga je izvela svoja dva hita "Born This Way" i "Angel Down", a potom joj se pridružio Jon Bon Jovi u zajedničkoj izvedbi "Livin' on a Prayer".        

Svaki glas presudan u ključnim državama

Donald Trump (70) predvidio je završno pet skupova u drugim saveznim državama. Počeo je na Floridi, nastavio u Sj. Karolini, Pensilvaniji, New Hampshireu i trebao završiti u Michiganu na posljednjem skupu oko 23 sata, bez slavnih osoba u njegovu slučaju.

"Moj ugovor s američkim biračem počinje planom kako okončati korupciju vlade i vratiti zemlju iz ruku interesnih skupina", izjavio je on u Raleighu (Sj. Karolina). "Nisam političar, mogu to ponosno reći", dodao je milijarder.

 Donald Trump zaokružio je svoje posljednje obraćanje u predsjedničkoj utrci u utorak sa zahtjevom da se zemlja ujedini unutar njenih granica pod sloganom "Prvo Amerika".

"Samo zamislite što bi naša zemlja mogla postići da smo počeli raditi zajedno kao jedan narod, pod jednim Bogom, pozdravljajući jednu, američku zastavu", kazao je on svojim pristašama.

Nakon tjedana žestokih napada s obje strane, oboje kandidata uputili su pozive na glasovanje jer znaju da bi svaki glas mogao biti presudan u ključnim saveznim državama u kojima će se u utorak odlučivati ishod izbora.

Ankete su tijesne iako daju prednost demokratskoj kandidatkinji koja se nada u utorak postati prva predsjednica SAD-a. Pobjeda populističkog republikanca ne može se potpuno isključiti. No, izborna karta jasno ide u korist demokrata.

Vrlo su blizu, prema anketama, u nekoliko takvih država, među kojima New Hampshireu, Sj. Karolini i Floridi što upućuje na dugu izbornu noć. Sama Florida može odlučiti o predsjedničkim izborima ako je Donald Trump izgubi.

Na nacionalnoj razini, Clinton ima 3,2 boda prednosti, 45,4 posto spram 42,2 posto, prema prosjeku najnovijih anketa RealClearPolitics.

 

 

Pročitajte više