Ova danas je sedma nesreća MORH-ovih letjelica u zadnjih 12 godina

Foto: Dalibor Urukalović (Pixsell)

ZRAKOPLOV MiG-21 Ministarstva obrane srušio se danas kod Voćina, a riječ je o sedmoj većoj nesreći letjelica MORH-a u posljednjih dvanaest godina. 

>> Srušio se MiG kod Slatine. Jedan pilot pronađen, za drugim krenula velika potraga

9/2010 Dva Miga pala u Slunju

Tako su u rujnu 2010. godine tijekom izvođenja vježbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju pala dva zrakoplova tipa MiG-21. Sudarili su se tijekom leta. Piloti su se uspješno katapultirali, no na tlu je ozlijeđena jedna ženska osoba. Tijekom leta došlo je do otpadanja jednog dijela zrakoplova, no nesreća je pripisana neiskustvu pilota te nepovoljnim vremenskim uvjetima. 

"Pad zrakoplova uzrokovan spletom niza nepovoljnih okolnosti od kojih su najvažniji loši meteorološki uvjeti", stajalo je u službenom izvješću o padu zrakoplova. 

6/2011 Srušio se Air Tractor

U lipnju 2011. godine pao je Air Tractor Ministarstva obrane na području Gornjeg Humca. Naime, zrakoplov je gasio požar na odlagalištu smeća te se srušio. Pilot je preživio. 

6/2012 Migu otpala kabina

Samo godinu dana kasnije, u lipnju 2012., prizemljen je MiG-21 u blizini Zračne luke Zagreb, nakon što mu je na probnom letu otpala pilotska kabina. Pilot, Ivan Selak, tom prilikom nije ozlijeđen. 

8/2014 Mig se zapalio

Dvije godine kasnije puno se pisalo o nesreći koja se dogodila 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. MiG-21 se zapalio i srušio kod Donje Lomnice. Zrakoplov je sudjelovao u svečanom preletu nad Kninom, gdje se održavala proslava. 

"MiG-21 pao je zbog zatajenja na hidrauličkom sustavu", glasilo je službeno izvješće MORH-a.

1/2020 Poginula dva pilota

Izvodeći 27. siječnja 2020. godine brišući let ispred mjesta Zablaće u Zlarinski kanal je pao helikopter Bell OH-58D Kiowa Warrior. U padu letjelice u more poginuo je bojnik Marin Klarin, dok je mrtvo tijelo natporučnika Tomislava Baturine nakon intenzivne potrage pronađeno dan kasnije.  

5/2020 Pao je školski avion

U svibnju iste godine u padu školskog aviona Zlin 242 L u Biljanima Donjim kod Benkovca poginuli su natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić. Piloti su poginuli prilikom izvođenja figure ''zvono'' u sklopu obuke akrobatskog letenja.

Nesreće prije 2010. godine

Prije 2010. godine bilo je više nesreća. Poznata je ona o padu helikoptera Mi-8 koji se u Vukovaru 9. srpnja 2007. s visine između 30 do 50 metara odmah nakon polijetanja.

U padu helikoptera poginuo civil   

U službenom priopćenju tada je navedeno da su u helikopteru koji se srušio teže ozlijeđeni tada umirovljeni general i nekadašnji ministar obrane Damir Krstičević te tri člana posade (satnik Robert Garić, natporučnik Stjepan Sabljić i nadnarednik Juraj Ruškač), dok su general pukovnik Slavko Barić, pukovnik Veljko Biško i narednik Dražen Šavorić nakon liječničkog pregleda, s lakšim ozljedama otpušteni iz vukovarske bolnice.

No, osim iz helikoptera, u toj nesreći ozlijeđeno je i troje pripadnika Oružanih snaga koji su se nalazili u blizini mjesta pada helikoptera. Brigadni general Zvonko Peternel lakše je ozlijeđen, dok su narednica Ljubica Perišić i vojnik Vjekoslav Perišić s teškim ozljedama prevezeni u bolnicu gdje su u konačnici podlegli ozljedama, kao i nadnarednik Ruškač.

Padovi helikoptera 

Prilikom slijetanja u vojnu bazu u Divuljama u srpnju 2004. srušio se helikoper Mi-8. Helikopter, kojim je upravljala satnica Antonela Marinov, srušio se s nekoliko metara visine, udario u tlo i prevrnuo se. Četveročlana posada prošla je s lakšim ozljedama.

Sredinom veljače 1998. u školskom letu helikoptera Bell 206B pilot instruktor je zbog nestegovnog ponašanja, neodobreno spustio letjelicu na poljoprivredno zemljište u Polači i stupio u kontakt sa civilom Šimom Ražnjevićem. Prilikom uzlijetanja došlo je do nekontroliranog poniranja helikoptera i pada na zemlju, kojom prilikom je poginuo Ražnjević, dok je posada liječnički zbrinuta u zadarskoj bolnici.

Tijekom 1996. zabilježena su dva pada helikoptera tipa Mi-8. Jedan se srušio u lipnju te godine kod Ivanja Reke, dok je drugi pao u studenome kod Otoka Svibovskog no ozlijeđenih osoba nije bilo. Iste godine u kolovozu, u padu MiG-21 u blizini Velike Gorice poginuo je pilot Ivan Bosnar.

Pad MIG-a 1995. godine

U travnju 1995., tijekom vježbe na poligonu Gašinci, srušio se MiG-21 kojim je upravljao Zlatko Mejaški koji je poginuo, dok je mjesec dana kasnije u Lučkom, zbog oštećenja repnog rotora, pao helikopter Mi-8.

 

Pročitajte više