LIJEPA PRIČA NEDJELJOM

U zagrebačkim Utrinama nastaje Kumsko pivo: "Sve je krenulo kao zezancija"

Foto: Luka Šangulin/Index

ZANATSKO ili craft pivarstvo posljednjih je godina u Hrvatskoj doživjelo procvat. Niknule su brojne male pivovare, koje rade vrhunsko pivo, neke od najznačajnijih svojim su pivima već prešle i granice pa se piju i u mnogim zemljama svijeta, a tom su se trendu odlučili pridružiti i dvojica kumova - Antonio Beranek i Filip Švagelj - koji će uskoro iz svoje “garaže” u zagrebačkom naselju Utrine na tržište lansirati Kumsko pivo.

"Priča je krenula iz zezancije"

“Priča je krenula iz zezancije. Zapravo smo htjeli vidjeti možemo li proizvesti pivo. Dvije godine smo proveli po forumima skupljajući informacije, čitali raznu literaturu i onda smo u jednom trenutku rekli - idemo probati. Kada su naši prijatelji probali pivo, bili su oduševljeni. Nama je pivo bilo dobro, ali ipak nismo očekivali i od drugih tako pozitivne reakcije, ali to nas je motiviralo da nastavimo dalje i sad smo tu gdje jesmo”, kaže nam Antonio koji je čak upisao i studij pivarstva kako bi stekao što više znanja iz područja koje mu je do jučer bilo samo hobi.

Zahvaljujući internetu stjecanje novih znanja danas je lakše nego ikada, tako da su prve informacije o kuhanju piva, kao što smo već spomenuli, dobili putem interneta. No, i pivari vole pomoći jedan drugome, tako da su i savjeti iskusnijih kolega bili od neprocjenjive važnosti.

“Svijet pivarstva je dosta otvoren, pogotovo vani. Ljudi su dosta korektni, sve će ti reći i objasniti. Dati određene upute. Ima nekoliko stvari na koje se kod piva treba dosta paziti, prije svega na čistoću i urednost, kao i u svakoj prehrambenoj industriji. Pivarstvo je jako osjetljivo jer se i zbog manje nepažnje pivo može pokvariti. No, ako nekoga nešto zanima, kao što nas zanima pivarstvo, onda to brzo nauči”, kaže Filip.


"Želimo pitko pivo uz koje bi ekipa sjela u kafić"

Njihova proizvodnja tek je u fazi stvaranja pa rade dva pivska stila jer im se žele potpuno posvetiti. 

“Bili smo na tri pivska stila, ali smo odlučili prijeći na dva. Radije radimo dva kvalitetna kojima se možemo posvetiti nego da idemo na više vrsta kojima ne možemo dati toliko pažnje. Radimo jedan stout jačine 7 posto alkohola koji nije toliko gorak, i radimo blond ale. Ne volimo previše gorčine ni voćne okuse, koji su danas vrlo popularni. Želimo raditi pivo uz koje bi ekipa sjela u kafić i zarundala se, želimo napraviti pitko pivo”, kaže Antonio.



"Filozofija iza Kumskog piva je sljedeća: koristeći isključivo prirodne sirovine - a to su voda, ječmeni i pšenični slad, hmelj i kvasac - bez aditiva, stvarati kvalitetna piva. Gorčina naših piva je umjerena do blaga, a dolazi isključivo u velikoj boci (kako i treba!). Namjera nam je da svatko, pa čak i oni koji nisu veliki ‘pivopije’, mogu uživati u Kumskom pivu”, dodaje Filip.
 

Pročitajte više