U zagrebačkoj Dubravi prosvjedovali protiv rušenja parka: Gnjevni smo i bijesni

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

STANOVNICI Dubrave u Zagrebu danas su prosvjedovali protiv rušenja parka.

Mještani žele da Grad Zagreb spriječi uklanjanje drveća i dječjeg igrališta te da zabrani bilo kakve građevinske intervencije u parku u Vinodolskoj ulici 23 u Donjoj Dubravi.

Žele i da Grad od vlasnika otkupi dio parcele koja se nalazi pod drvećem kako bi se park obnovio i uredio sadržajem za djecu i građane.

Predstavnik mjesne Građanske inicijative: Nedopustivo je to što GUP izvodi na lokaciji parka

"U našoj Gradskoj četvrti Donja Dubrava zelene površine, parkovi i dječja igrališta rijetki su i dragocjeni, moramo ih čuvati. Po našem mišljenju, nedopustivo je što je GUP na mjestu MZ-a, igrališta i parka u Vinodolskoj ucrtao namjenu stambene izgradnje, čime bi cijeli taj prostor bio izbetoniran, praktički bez travke i mjesta za igru djece.

Velika je šteta što nadležni u MO-u i VGČ-u Donja Dubrava nisu blagovremeno ishodili da se sačuva dosadašnja namjena prostora, a parcela otkupi od prethodnog vlasnika. Sada će to biti teže i skuplje, ali nije neizvedivo ako Grad otkupi parcelu od novih vlasnika", smatra Ivan Forgač, predstavnik Građanske inicijative Trnava - Donja Dubrava.

Donja Dubrava na nogama, poslali su pismo Bandiću

Mještani su izradili pismo najave javnog prosvjeda ispred Građanske inicijative Trnava - Donja Dubrava i uputili ga gradonačelniku Milanu Bandiću, ministru graditeljstva i prostornog uređenja Predragu Štromaru te predsjedniku Vijeća Gradske četvrti Dubrava Milanu Draženoviću.

Evo što su prosvjednici napisali vladajućima

"Građani Donje Dubrave samoorganizirali su se radi nezadovoljstva namjerom novog vlasnika da na mjestu zgrade MO-a i parka s dječjim igralištem u Vinodolskoj ulici izgradi stambenu zgradu. Zatražili su pomoć naše Građanske inicijative.

Gradnjom stambene zgrade na mjestu dječjeg igrališta i parka, nestala bi jedna od rijetkih zelenih površina u Donjoj Dubravi, gradskoj četvrti koja je opterećena neplanskom individualnom stambenom gradnjom, ali i sa sve više stambenih zgrada, za koje se izdaju građevinske dozvole bez ikakvog prostornog planiranja, bez parkirnog prostora, bez zelene površine, drveća i, što je ponekad i najveći problem, bez kvalitetne prometne infrastrukture.

Smatramo da je takva gradnja posljedica nepostojanja detaljnih urbanističkih planova gradskih četvrti, budući da GUP ne ulazi u detalje te cijelu GČ DD, osim škole i jednog parka, tretira kao zonu stambene gradnje.

Osim što izostaje detaljno prostorno planiranje, tako se omogućava špekuliranje nekretninama, što možda i jest stvarni razlog nedonošenja prijeko potrebnih kvalitetnih Zakona, pravilnika i odluka od strane Vlade i parlamenta te detaljnih urbanističkih planova gradskih četvrti, od strane Grada Zagreba.

Što se tiče konkretne zelene površine u Vinodolskoj ulici, MO i VGČ DD propustili su na vrijeme tražiti prenamjenu zemljišta u GUP i otkup od prethodnog vlasnika, koji je Gradu navodno i nudio nekretninu. Građani za to nisu krivi, saznali su činjenice tek kad se pojavio novi vlasnik i najavio izgradnju stambene zgrade.

Gradonačelniče Bandiću, nestankom parka i dječjeg igrališta u Vinodolskoj ulici, ostat će potpuno izbetonirano naselje, uskih ulica prepunih parkiranih automobila, bez stabala i bez zelenila čak i u premalenim dvorištima. S obzirom na porast prosječnih temperatura, građane tog dijela Donje Dubrave, naročito djecu i starije, čekaju sve teži uvjeti života.

Iz navedenih razloga zahtijevamo sljedeće:

1. Tražimo da Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odmah predloži i donese sve potrebne Zakone i pravilnike, kako bi se u RH omogućilo kvalitetno prostorno planiranje.

2. Tražimo da se u Gradu Zagrebu, pored GUP-a, donesu detaljni urbanistički planovi gradskih četvrti.

3. Tražimo da Grad Zagreb izmjeni namjenu na spornoj nekretnini na kojoj se nalazi zgrada MO 30. Svibnja 1990. i park s dječjim igralištem iz stambene gradnje u javni, odnosno kao zelenu površinu te od vlasnika otkupi, ili zamijeni nekretninu.

Od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja očekujemo očitovanje na postavljeni zahtjev u točki 1.

Gradonačelniče Bandiću i predsjedniče VGČ Draženoviću, građani su opravdano ogorčeni i spremni prosvjedovati pa i opstruirati investitora, sve dok se problem ne riješi tako da se sačuva jedna od rijetkih zelenih oaza u njihovoj široj okolini. Mole Vas za pomoć. Uz potporu GI, organizirali su javni prosvjed u subotu 15. 2. 2020. od 14 do 16 sati, na području MO 30. svibnja 1990., Vinodolska 23, s tim da će obraćanje građanima i javnim glasilima početi u 15 sati.

Ako prihvaćate istaknute zahtjeve građana, koji žele sačuvati navedenu zelenu površinu, kao i zahtjeve naše Građanske inicijative Trnava - Donja Dubrava, dobrodošli ste na javni prosvjed i rado ćemo Vam omogućiti da se građanima obratite.

Također, predlažemo da se o zahtjevima već ovog tjedna razgovara na sastanku predstavnika naše GI i predstavnika građana s Vama, odnosno s nadležnim predstavnicima Poglavarstva i VGČ Donja Dubrava.

S poštovanjem,

Predstavnici Građanske inicijative Trnava - Donja Dubrava", stoji u pismu upućenom Bandiću, Štromaru i Draženoviću.

Pročitajte više