U Zagrebu 31 novi slučaj, u Slavonskom Brodu je misa potencijalno žarište

Foto: Milan Sabic/Pixsell

JUČER je u Hrvatskoj zabilježeno 67 novih slučajeva koronavirusa pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 727, što znači da je sve više izliječenih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5139 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 145 preminulo, a 4267 se oporavilo.

Lokalni stožeri objavljuju najnovije informacije o koronavirusu.

STANJE PO ŽUPANIJAMA NA DAN 1.8.2020.

  • Istarska: 5 novih
  • Primorsko-goranska: 0 novih
  • Vukovarsko-srijemska: 5 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska: 2 nova
  • Brodsko-posavska: 3 nova
  • Osječko-baranjska: 9 novih
  • Karlovačka: 3 nova
  • Zagreb: 31 novi
  • Splitsko-dalmatinska: 10 novih
  • Virovitičko-podravska: 0 novih
  • Varaždinska: 3 nova
  • Šibensko-kninska: 1 novi
  • Zagrebačka: 1 novi
  • Zadarska: 3 nova
  • Dubrovačko-neretvanska: 1 novi
  • Koprivničko-križevačka: 0 novih
  • Krapinsko-zagorska: 1 novi
  • Sisačko-moslavačka: 1 novi

>> RAZVOJ DOGAĐAJA MOGLI STE PRATITI NA INDEXU:

13:40 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti covid-19. Osoba je s područja grada Petrinje i poznat je izvor zaraze.

13:07 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na komemoraciji braniteljima u Dalju iz 1991. objasnio je da se produljuju epidemiološke mjere prema istočnim susjednim državama.

"Produžili smo mjere zabrane prelaska granice prema trećim državama. Ta odluka je istjecala jučer. Kao što znate, ona je danas produžena", rekao je Božinović.

To, ipak, ne znači blokadu granica, dalje je pojasnio.

"Postoje određeni izuzeci pod kojima se može ući, a prije svega tranzitirati kroz Republiku Hrvatsku. Međutim, s obzirom na epidemiološku situaciju u susjedstvu, nije bilo nikakve osnove da bi se ublažile mjere koje se odnose na prelazak hrvatske državne granice", kazao je ministar.

12:50 Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna nova osoba zaražena koronavirusom, radi se o korisniku Doma za odrasle osobe Lobor-grad. 

12:39 U Koprivničko-križevačkoj županiji šesti dan zaredom nema zabilježenih novih slučajeva bolesti covid-19. 

12:34 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze covid-19 infekcijom. Radi se o mlađoj muškoj osobi iz Ploča, bliskom kontaktu prethodno oboljele osobe.

S današnjim danom su i dvije osobe izliječene, jedna iz Dubrovnika i jedna iz Ploča.

Od početka pandemije je analizirano ukupno 6129 uzoraka.

U OB Dubrovnik s današnjim danom nema više hospitaliziranih osoba pozitivnih na covid-19.  

U samoizolaciji su 172 osobe, a u posljednja 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 47 slučajeva kršenja samoizolacije.

11:53 Tri su nova slučaja zaraze koronavirusom na području Zadarske županije. Radi se o dvije muške osobe starije dobi i jednoj mladoj djevojci, a dolaze iz Zadra, Vira i Zemunika Donjeg.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 140 uzoraka. Na covid-19 odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je pet pacijenata, a u samoizolaciji su 132 osobe.

11:48 Na području Zagrebačke županije jedna je nova oboljela osoba, a šest zaraženih je izliječeno. Trenutno je aktivno 45 slučajeva. Do sada su ukupno izliječene 193 osobe, a 11 ih je preminulo.

11:46 U Šibensko-kninskoj županiji jedna ženska osoba srednje životne dobi oboljela je od zarazne bolesti covid-19.

S današnjim danom, od reaktivacije epidemije u lipnju, u županiji je oboljelo 65 osoba. Trenutno je 33 aktivnih od kojih se 3 osobe liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

11:39 U Varaždinskoj županiji registrirana su tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Radi se o mlađoj ženskoj osobi, bez simptoma, majci prethodno zaražene malodobne osobe, a koja je s djetetom smještena u Opću bolnicu u Varaždinu.

Kod druge osobe radi se o malodobnom djetetu s blagim simptomima, a čiji roditelji su prethodno već registrirani kao pozitivni. Treća osoba je muška osoba starije životne dobi, koja je bila u samoizolaciji kao kontakt asimptomatske pozitivne osobe, a zbog teže kliničke slike je hospitalizirana.

11:37 Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od covida-19. Do sada dvoje zaraženih se oporavilo pa je broj aktivnih slučajeva na području županije – sedam.

Od početka epidemije covida-19, na području Virovitičko-podravske županije, 31 osoba je zaraženo koronavirusom. Od toga, sedmero je trenutno aktivno, dvadeset i tri osobe su se oporavile, a jedan muškarac je preminuo.

11:36 Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 388 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 10 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 5 osoba, iz Imotskog 1 osoba, iz Makarske 1 osoba, iz Solina 1 osoba, iz Jelse 1 osoba i iz Otoka 1 osoba. Uz 10 novooboljelih pozitivna je 1 osoba s područja Osječko-baranjske županije i 1 strani državljanin.

Od ukupno 10 novooboljelih njih 5 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 5 epidemiološki obrađuju.

Iz Centra za rehabilitaciju u Vrlici uzeto je 167 uzoraka koji se obrađuju i čiji se rezultati nalaza očekuju sutra.

586 osoba nalazi se u samoizolaciji.

19 covid pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, a od toga se 2 osobe nalaze na respiratoru.

11:35 Trideset i jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u Zagrebu u protekla 24 sata, a za 39 osoba određena je mjera samoizolacije, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te dodali da je najviše novopozitivnih iz privatnog Doma za starije.

Trinaest novopozitivnih je iz privatnog Doma za starije i nemoćne osobe, a svi oboljeli su zbrinuti i pod epidemiološkim nadzorom.

Za devet novih slučajeva utvrđeno je da su kontakti covid-19 pozitivnih osoba, a tri su uvezena slučaja - dva iz Švicarske i jedan iz Slovenije.

Za jednu osobu utvrđeno je da je zaražena na vjenčanju, četvero oboljelih je negativne epidemiološke anamneze, a za jednu osobu još traje epidemiološka obrada. 

Trenutno je u Gradu Zagrebu 171 aktivni slučaj i 442 aktivne samoizolacije, a u posljednja 24 sata provedena su 384 testiranja.  

11:02 Jučer je obavljeno testiranje 97 osoba (90 OB Karlovac, 7 OB Ogulin), a tri su testa pozitivna. Radi se o dvije starije osobe, muškarcu i ženi s područja Vojnića, bliskih kontakata od prije oboljele osobe, te o mlađoj muškoj osobi iz Karlovca, zdravstvenom djelatniku (medicinski tehničar). Zbog kontakata s oboljelom osobom u samoizolaciji je 11 zdravstvenih djelatnika - 3 doktora medicine, 8 medicinskih tehničara te jedan nezdravstveni djelatnik u sustavu zdravstva. 

10:45 Tijekom posljednja 24 sata Klinički bolnički centar Osijek i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirali su 135 pristiglih uzoraka, od kojih je devet bilo pozitivno. Riječ je o sedam osoba s područja Ispostave Đakovo te po jednoj s područja Ispostava Osijek i Beli Manastir.

U KBC-u Osijek hospitalizirano je 28 osoba od kojih su dvije i dalje na respiratoru.

10:34 U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđene su tri (3) nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 163. Aktivnih slučajeva je 13, od čega su 3 osobe hospitalizirane (isto stanje kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije trenutno se nalazi 48 osoba (1 osoba manje u odnosu na prethodni dan).

9:29 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije dvije su novozaražene osobe koronavirusom.

9:28 U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 5 novih pozitivnih osoba na covid-19 (2 iz Vinkovaca, 2 iz Županje i 1 iz Račinovaca).

9:05 U Primorsko-goranskoj županiji nema novozaraženih

8:59 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 142 uzorka brisa na covid-19, od kojih su 5 pozitivnih. Kod 4 slučaja radi se o osobama koje su u mjerama samoizolacije, a kod 1 osobe je epidemiološka obrada u tijeku. Izliječena je 1 osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 197 osoba.

8:30 U četvrtak je iz splitskog KBC-a na Križinama pobjegao muškarac koji je zaražen koronavirusom.

Kako su nam kazali iz PU splitsko-dalmatinske, oko 15.50 muškarac se udaljio iz bolnice i za njim je odmah počela tragati policija. 

Pronađen je oko 17.30 na području Bačvica te je sanitetskim vozilom odmah vraćen u KBC Split na Križinama. 

Policija nam je kazala da će nad navedenim muškarcem provesti kriminalističko istraživanje, kada to bude moguće, odnosno kada se oporavi od bolesti covid-19, a o rezultatima te istrage obavijestit će DORH. 

8:00 Jučer je na Hitni prijem Opće bolnice Zadar zaprimljen pacijent sa simptomima osobne kronične bolesti.

Prije pregleda, zbog sumnje na koronavirus, upućen je na testiranje te je utvrđeno da je pozitivan, javili su iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije. 

Hitni prijem je odmah zatvoren te su prostorije tijekom poslijepodneva dezinficirane, a nakon toga je OBHP nastavio s redovnim radom.

Novooboljeli pacijent je muškarac starijih godina koji je zaprimljen u covid ambulantu gdje mu epidemiolozi utvrđuju kretanja i kontakte.

Pročitajte više