U Zagrebu 63 nova slučaja, zaražena djelatnica kabineta splitskog župana

Foto: Pixsell

U HRVATSKOJ su od subote u 12.15 sati do danas u 7.45 zabilježena 262 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna osoba je umrla, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite RH. 

S 262 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, u Hrvatskoj je trenutno ukupno 2727 aktivnih slučajeva.

Među njima je 229 pacijenata na bolničkom liječenju, od čega je na respiratoru 13 pacijenata, navodi se u priopćenju Stožera. Jedna je osoba umrla.
U samoizolaciji je trenutno 8879 osoba. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 10.123 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 184 umrlo, a 7212 se oporavilo.

Do danas je ukupno testirano 166.638 osoba, a od toga je od jučer u 12.15 do danas u 7.45 sati provedeno 922 testiranja.

STANJE PO ŽUPANIJAMA

  • Istarska 1 novi
  • Grad Zagreb 63 nova
  • Osječko-baranjska 4 nova
  • Ličko-senjska 2 nova
  • Primorsko-goranska 14 novih
  • Vukovarsko-srijemska 0 novih
  • Virovitičko-podravska 2 nova
  • Požeško-slavonska 20 novih
  • Sisačko-moslavačka 3 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska 1 novi
  • Zadarska 21 novi

RAZVOJ DOGAĐAJA

12:10 Na području Zadarske županije u posljednja 24 sata 21 osoba je novozaražena  koronavirusom, a riječ je većinom o mlađim osobama ili obiteljskim kontaktima, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Jedanaest novozaraženih je s područja Zadra, troje iz Sv. Filipa i Jakova, dvoje iz Obrovca, a po jedna osoba iz općina Bibinje, Galovac, Pakoštane, Privlaka i Zemunik Donji.

U ovom trenutku u samoizolaciji je 830 osoba, nadzor je istekao za njih 6218, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 252 uzorka.

U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitaliziran 21 pacijent obolio od Covida-19, od kojih je troje na respiratoru.

Službenici PU zadarske u protekla 24 sata evidentirali su jedno kršenje samoizolacije.

12:02 Zaražena je djelatnica kabineta splitskog župana.

"Obavještavam Vas da je djelatnica Kabineta župana nakon uzetog brisa na COVID infekciju a po pristiglom nalazu pozitivna na COVID infekciju. Osoba od četvrtka nije u kontaktu s kolegama na radnom mjestu, a svi njeni kontakti se epidemiološki obrađuju", stoji u priopćenju.

12:00 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je jedna novozaražena osoba koronavirusom, a jedna je osoba umrla, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite, dodavši kako je to prvi umrli od Covida-19 u toj županiji.

Novozaražena osoba je s područja općine Kapela.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno je 12 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji se nalazi 113 osoba, naveli su iz županijskog Stožera.

11:20 U Sisačko-moslavačkoj zabilježena su tri nova slučaja

11:05 Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u nedjelju je izvijestio o 20 novozaraženih osoba koronavirusom u posljednja 24 sata, a jedna osoba je umrla.

10:05 Virovitičko-podravska bilježi dva nova slučaja.

"Dvije mlađe muške osobe novo su zaražena osobe od virusa SARS CoV-2, na području Virovitičko-podravske županije, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Kod obojice mladića, zabilježeni su blagi simptomi bolesti…  Inače, u posljednja 24 sata, testirano je ukupno 86 osoba, a za samo jedan, još nije stigao rezultat. Od njih 86 analiziranih, 83 je bilo negativno, dva već navedena su pozitivni. Od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 68 osobe su se zarazile COVIDOM-19. Od toga, 31 ih je trenutno aktivno, trideset i šest osoba se oporavilo dok je jedan muškarac preminuo", priopćio je stožer.

10:00 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19, a nema niti preminulih osoba.

09:43 U Primorsko-goranskoj evidentirano je 14 novih slučajeva

09.22 Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od COVID-19.

09:20 U Osječko-baranjskoj županiji evidentirana su četiri nova slučaja.

"Tijekom posljednja 24 sata Klinički bolnički centar Osijek testirao je 227 uzoraka, od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus. Tri su osobe s područja Osijeka, a jedna je iz Valpova. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 19 osoba od kojih su tri na respiratoru.

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u samoizolaciju je tijekom posljednja 24 sata stavila osam novih kontakta, pa se trenutno u samoizolaciji na području naše županije nalazi 298 osoba. Policija je provjerila jednu osobu u samoizolaciji i osoba je zatečena na adresi stanovanja"

09:00 U Gradu Zagrebu su u protekla 24 sata zabilježena 63 nova slučaja zaraze koronavirusom a za 222 osobe izrečena je mjera samoizolacije, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar. > Opširnije

08:45 U Istri je zabilježen jedan novi slučaj.

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 362 uzoraka briseva (230 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđena 1 novozaražena osoba, za koju je epidemiološka obrada u tijeku", stoji u priopćenju tamošnjeg stožera.

08:00 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak najavio je u subotu moguće pooštravanje mjera za određivanje samoizolacije kao i razmatranje promjene odluke o zatvaranju fitnes centara u smjeru jače kontrole.

Gostujući u Dnevniku NoveTV Capak je kazao kako će se razmotriti prilagodba kriterija za određivanje mjera samoizolacije u skladu s novim saznanjima oko definicije bliskog kontakta Svjetske zdravstvene organizacije, a koje će to konkretno mjere biti znat će se nakon skorašnjeg sastanka stručnjaka i epidemiologa.

"Mi jesmo razgovarali o tome", rekao je Capak odgovarajući na pitanje hoće li biti promjena u kriterijima kod određivanja samoizolacije s obzirom na to da je danas u Hrvatskoj u samoizolaciji više od devet tisuća ljudi.

"U međuvremenu postoje neka nova saznanja oko definicije bliskog kontakta koje je objavila i Svjetska zdravstvena organizacija i mi, stručnjaci, epidemiolozi, upravni odbor Hrvatskog epidemiološkog društva, raspravljat ćemo o tome i obavijestiti javnost", pojasnio je.

Po njegovim riječima, prema najnovijim istraživanjima "udaljenost ne znači toliko puno, dok maska znači jako puno".

"Dakle, neke stvari ćemo modificirati u tom smjeru", rekao je Capak dodavši da će se  "negdje nešto pooštravati". Napomenuo je i kako nisu "za labavije kriterije nego za primjenu znanstvenih dokaza".

Pročitajte više