KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Zagrebu 18 novozaraženih, dosta ih je povezano s narodnjačkim klubovima

Foto: Patrik Macek/Josip Regović/Pixsell

U ZAGREBU ima još 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, potvrdio je za Index Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. 

U Gradu Zagrebu trenutno je 97 aktivnih slučajeva koronavirusa. To znači da je u Hrvatskoj u četvrtak ukupno 113 novooboljelih od koronavirusa, računajući i one koje je prijavio Nacionalni stožer u 14 sati. 

Tri grupe uvoza virusa

"Imamo tri grupe uvoza virusa. Dvoje je došlo iz BiH, dvoje iz Srbije i dva su slučaja povezana s Đakovom. Sve ostalo su mlađi ljudi. Naši epidemiolozi su u razgovorima s njima otkrili da su bili u narodnjačkim klubovima gdje se u onoj gužvi ne može otkriti od kud je zaraza došla", rekao je Šostar.

Dakle, s najnovijim podacima koje nam je potvrdio Šostar, ovo je najgori dan od početka pandemije. No tih 18 novih zapravo će ući tek u sutrašnju statistiku, tako da će današnji dan ostati upisan kao drugi najgori s 95 novih slučajeva. Podsjetimo, 1. travnja smo imali 96 novooboljelih.

Šostar kaže kako su nove brojke sve iznenadile. 

"Iznenađeni smo, to je broj koji smo imali usred epidemije. To samo pokazuje koliko brige vodimo i koliko smo brzo zaboravili da je epidemija tu među nama", rekao je.

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pojasnila je za RTL da se novi rezultati, kako pristižu, unose u platformu i službeno se objavljuju svakog dana u 14 sati.

Svi imaju blaže simptome

Dvije trećine zaraženih u Gradu Zagrebu dolazi iz Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan. Svi su u stabilnom stanju i nitko nije na respiratoru, poručili su iz bolnice. 

"Mi smo još uvijek u epidemiji, virus se širi na jednak način kao i onda i epidemiološku situaciju treba pratiti i procjenjivati. Jedna karakteristika ovog perioda, ne bih govorila o novom virusu niti bih govorila o karakteristikama virusa, nego bih govorila o karakteristikama ovog razdoblja, a to je da osobe u oboljele u ovom periodu imaju blaže simptome", rekla je Bubaš.

Puno manje pacijenata je na bolničkom liječenju, za to nema potrebe jer oboljeli nemaju kliničku sliku koja to zahtijeva.

Na pitanje o novim ograničenjima je odgovorila:

 "Zašto bismo govorili o zatvaranju i ograničavanju, život mora ići dalje, ja bih rekla da je ovo samo jedna 'nova runda', mi plešemo s virusom, poanta tog plesa je u daleko težim okolnostima omogućiti da zdravstveni sustav funkcionira bez nekih zastoja".

Maske u taksiju?

Kako je danas Uber poslao priopćenje s novim pravilom obaveznog nošenja maske tijekom korištenja njegove usluge, pitali smo Šostara odnosi li se odluka o obaveznom nošenju maski u javnom prijevozu i na ostale taksiste.

> Maske su postale obvezne u javnom prijevozu. Evo kakvih sve ima i koliko koštaju

"To vam ne mogu potvrditi, to treba pitati Nacionalni stožer, ali mislim da bi bilo u redu da taksisti nose maske, zašto ne. I oni su dio javnog prijevoza", kazao je Šostar za Index.

Maske u trgovinama

U Istri su jučer donesene posebne mjere za šoping centre i tržnice; obavezno je nošenje maski osoblja i ograničavanje broja kupaca u prostoru trgovina. 

Pitali smo Šostara hoće li i Grad Zagreb uvesti takve mjere.

"Zasad su maske obavezne samo za javni prijevoz i ugostiteljske objekte. Što se tiče maski u trgovinama, bit će jedan od prijedloga, ali ne mogu zasad ništa potvrditi, još se konzultiram s epidemiolozima", poručio nam je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više