U Zagrebu Audijem jurio 136 km/h, pomeo aute i pješaka. Vještak: Imao je sinkopu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Čitatelji Indexa

NASTAVLJENO je suđenje poduzetniku Bošku Dimitrijeviću (69), koji je 2021. po zagrebačkoj aveniji Dubrava vozio Audi 136 km/h i pomeo parkirane aute na nogostupu, pri čemu je jedna osoba ozlijeđena.

Danas je svjedočilo šest sudskih vještaka koji su odgovarali na pitanje može li osoba bez svijesti, u slučaju sinkope, pritiskati do daske papučicu gasa, piše Jutarnji. "Što je uzrok nesreće?" pitala je predstavnica optužbe vještaka Srećka Hlišća, koji joj je, nakon što je ponovio svoj nalaz, odgovorio: "Uzrok nije prometno-tehnički!"

"Ne mogu odgovoriti zbog kojeg razloga okrivljeni nije ostao pratiti lijevu voznu traku, već se, brzinom kojom je vozio, prestrojavao udesno te je, zbog brzine kretanja i prelaska s asfalta na betonske ploče koje obrubljuju tramvajsku prugu, došlo do znatnog podrhtavanja vozila. Takva vožnja nije kod prosječnog vozača", rekao je vještak Hlišć. "Ne, nije brzina uzrok nesreće. Jer brzina, koja god bila, nije mogla dovesti sama po sebi do skretanja", rekao je vještak.

Vještaci se ne slažu

Vještaci Petar Škavić i Hrvoje Pintarić su, pak, imali zadatak analizirati Dimitrijevićevu medicinsku dokumentaciju pa je tužiteljicu zanimalo, nakon što su konstatirali da mu je utvrđena aritmija, otkad ju ima i dovodi li svaka aritmija do gubitka svijesti. "Svaka aritmija ne dovodi do gubitka svijesti. Postoje razne vrste, a ova iz okrivljenikove dokumentacije su takvi poremećaji koji bi mogli izazvati gubitak svijesti", rekli su. 

"To proizlazi iz činjenice da je sinkopu imao anamnestički u studenom 2020. Pregledan je u KBC-u Rebro, odrađeni su EKG i ergometrija. Utvrđena mu je i sarkoidoza. Sve to je moglo dovesti do sinkope, ali ne nužno, a klinički gledano, vrlo je izvjesno da su aritmije postojale i prije”, rekao je Pintarić.

Sudsko-medicinski vještak Davor Mayer rekao je da "tijelo u besvjesnom stanju ne može do daske pritisnuti nogom papučicu gasa". "To se može ostvariti samo ako je osoba pri svijesti. To je notorno i vrlo jasno poznato svakom vozaču. Okrivljeni u vrijeme nesreće nije bio bez svijesti", rekao je.

"Uzimajući u obzir sve, sa sudsko-medicinskog stajališta nije moguće sa sigurnošću ni tvrditi ni isključiti da je okrivljeni tijekom vožnje doživio sinkopu. Njegovo ponašanje u vožnji te način kretanja auta, kako opisuje Hlišć, odgovaraju situaciji da je kod vozača u vožnji došlo do poremećaja svijesti", ustvrdio je Josip Škavić, specijalist sudske medicine i patološke anatomije.

Za što je optužen?

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je u listopadu 2021. godine optužnicu protiv Boška Dimitrijevića, koji je 26. travnja oko 14:30 u Ulici Dubrava u Audiju A5 brzinom od 136 kilometara na sat razbio nekoliko parkiranih automobila i izlog, a potom se okrenuo na krov.

Tužiteljstvo, koje je u priopćenju navelo samo dob okrivljenika, izvijestilo je da je u optužnici predložilo da se protiv Dimitrijevića produlji mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole. Tužiteljstvo je preciziralo kako Dimitrijevića tereti da je uslijed prevelike brzine izgubio kontrolu nad vozilom te sletio izvan kolnika Ulice Dubrava na južni nogostup i prednjom desnom stranom vozila naletio na dva parkirana automobila, a potom i na druga parkirana vozila.

Pritom je, dodaje tužiteljstvo, jedno od parkiranih vozila u svojoj putanji naletjelo i na pješaka koji je hodao po nogostupu, dok su otpali dijelovi jednog automobila oštetili stakleni izlog trgovine. Dimitrijeviću se, nadodaje tužiteljstvo, stavlja na teret da je svojim postupanjem prouzročio imovinsku štetu velikih razmjera, u kojoj je oštećeno više automobila i stakleni izlog trgovine, ukupne vrijednosti preko 730.000 kuna.

“Dogodio mi se ‘blank‘. Do te prometne nikada nisam radio prekršaje i vozio sam po propisima. Sjećam se događaja sve do trenutka kada sam došao do okretišta u Dubravi. Pao sam u nesvijest", branio se Dimitrijević.

Pročitajte više